Rumunjski rast ‘u kineskom stilu’ zastrašuje ekonomiste

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2017. u 14:00
FOTO: Thinkstock

Ekonomski je rast rezultat snažne osobne potrošnje što za posljedicu ima povećanje inflacije, trgovinskog manjka i proračunskog deficita.

Po stopama gospodarskog rasta Rumunjska je drugi put u deset godina prestigla Kinu, no tamošnji ekonomisti upozoravaju kako zemlja očito ništa nije naučila iz ekonomske krize 2008. godine. Prema nedavnim podacima tamošnjeg statističkog zavoda, rumunjsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju jurnulo 8,8 posto na godišnjoj razini. Naglasimo da je ekonomija ubrzala s obzirom da je u drugom tromjesečju ojačala 6,1 posto. 

 

30 posto

na godišnjoj razini povećan je trgovinski manjak u rujnu

Najbolji u Europi
S obzirom da je gospodarstvo Europske unije i eurozone raslo 2,5 posto, Rumunjska trenutno uživa uvjerljivo najviše stope rasta u Europi. Prema jesenskim prognozama Europske komisije, rumunjsko će gospodarstvo ove godine porasti 5,7 posto, a iduće 4,4 posto. Snažne stope rasta rezultat su skoka osobne potrošnje, a koja je pak posljedica snižavanja poreznog opterećenja i viših plaća. Međutim, to dovodi do rasta inflacije koja će po prognozama središnje banke ove godine dosegnuti gotovo četiri posto te povećanja trgovinskog manjka.

Rujanski podaci pokazuju da je uvoz nastavio rasti brže od izvoza. Naime, Rumunjska je izvezla robe za 5,56 milijardi eura što je šest posto više, a li je uvoz skočio 9,2 posto na 6,6 milijardi eura. Time je manjak produbljen do 1,2 milijarde eura što je za trećinu više nego samo godinu ranije.   Iako makroekonomski pokazatelji još nisu alarmantni kao uoči recesije 2008. godine, analitičari upozoravaju kako se trend ne smije ignorirati. 

Što učiniti sljedeće
"Ovaj rast u kineskom stilu trebao bi donositelje odluka navesti na razmišljanje što sljedeće učiniti", kaže za Bloomberg Ionut Dumitru, glavni ekonomist rumunjske podružnice Raiffeisen banke i voditelj Fiskalnog vijeća, neovisnog tijela koje savjetuje vladu o proračunskoj politici. "Rumunjska se suočava s klizanjima koja financijska tržišta neće ignorirati", ocjenjuje Dumitru.

A tržišta već reagiraju. Prinosi na rumunjske obveznice rastu jer investitori očekuju da će središnja banka povisiti rekordno niske kamatne stope. K tome, lej je prema euru ove godine oslabio 2,2 posto, najviše od istočnoeuropskih valuta. No, vlada smatra da je povećanje plaća potrebno kako bi Rumunjska – deset godina nakon pristupanja i dalje druga najsiromašnija članica EU – uhvatila priključak za razvijenim Zapadom. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Rumunjska se uzdigla zahvaljujući IT sektoru to svi znaju i kresanjem poreza IT sektoru. To bi trebali i naši napraviti odmah, pa da malo skočimo i mi gore.

Da se ne zavaravamo – što je nagore od svega i oni i Bugari imaju užasno raširenu korupciju. Ali sa nekoliko pametnih poteza (porez na IT kod Rumunjske npr.) su poletjeli. Kurupcije ima svugdje, ali rijetko gdje u Europi je kombinacija oštrog birokratskog aparata, korupcije i sveopće apatije čine takvu sinergiju kompletno uguše ekonomiju.

Dakle definitivno smo najgori u EU, pitam se da li nam je uopće tamo mjesto. Da je Rumuinjska na lokaciji Hrvatske imala bi duplo više, a mi da smo tamo svi bi kopali po kontejnerima. Totalno me razočarao ovaj narod, nismo trebali rušiti Jugoslaviju misleći da zaslužujemo bolje. Ne zaslužujemo.

Romel, 20.11.2017. u 19:01
rumunjsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju jurnulo 8,8 posto na godišnjoj razini

Langsam aber sicher.
Pa jel nemaju tamo HDZSDP-a da malo ubaci u rikverc?

New Report

Close