Rudnici u FBiH pred stečajem, bez posla ostaju tisuće rudara

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2016. u 22:00
Ako se stanje u rudnicima ne promijeni bit će dovedeni u pitanje veliki energetski projekti/FOTOLIA

Najteže stanje je u najvećem rudniku u Federaciji BiH, u Rudniku Kreka, čiji su ukupni gubici dosegnuli oko 925 milijuna kuna.

Vlast mora vrlo brzo pronaći izlaz za rudnike u Federaciji Bosne i Hercegovine jer im zbog milijunskih gubitaka i dugova prijeti stečaj. Nekoliko tisuća radnih mjesta u tim rudnicima je ugroženo, izvještava Federalna televizija.

U stručnoj analizi Elektropivrede BiH o stanju u rudnicima u Federaciji navodi se da je u svima potrebno što brže prestrukturiranje, jer su, kako je navedeno, ekonomski neodrživi. Rudnici tonu u gubicima koji se mjere desecima milijuna eura, a rudari uglavnom rade u nehumanim uvjetima i sa zastarjelom opremom. Najteže stanje je u najvećem rudniku u Federaciji, u Rudniku Kreka. Ukupan gubitak i dugovi prema državi iznose 263 milijuna maraka (oko 952 milijuna kuna), a samo prošle godine Kreka je poslovala sa 27 milijuna maraka gubitka, zbog čega joj ozbiljno prijeti stečaj. 

 

114milijuna

KM ukupan je gubitak i obveze prema državi rudnika Kakanj

Opasnost za Tuzlanski kanton
"Teško naslijeđe Kreke jedno je od najsloženijih pitanja uopće u gospodarstvu Bosne i Hercegovine. Očekujemo razumijevanje banaka i dobavljača, kao i organa koji su nadležni za ubiranje poreza i doprinosa. Svaka druga varijanta značila bi zaustavljanje proizvodnje u Kreki i potpuni krah energetike na području Tuzlanskog kantona", rekao je Bajazit Jašarević, direktor Elektropivrede BiH. Edin Delić, s Rudarskog fakulteta u Tuzli, upozorava kako se može očekivati da se svakog trenutka dođe u poziciju da zbog tehničkih ili geoloških uvjeta bude prekinuta eksploatacija na bilo kojem pogonu u Kreki. 

Nezaštićeni rudari
"Naglo izvlačenje tepiha ispod nogu Rudnika Kreka značit će destrukciju ekonomskog sustava na području kantona", kaže Delić. Gotovo jednako stanje je i u ostalim rudnicima u FBiH. Rudnik Zenica je također ekonomski neodrživ, ukupan gubitak i obveze prema državi iznose 125 milijuna maraka, dok je gubitak samo prošle godine iznosio 22,5 milijuna maraka. Rudnik Kakanj još je jedna od ekonomski neodrživih kompanija u rudarskom sektoru FBiH, ukupan gubitak i obveze prema državi iznose 114 milijuna maraka, a gubitak prošle godine je iznosio 21 milijun maraka.

Ukupni gubici i obveze Rudnika Đurđevik prema državi su 35 milijuna maraka, dok je samo prošle godine taj rudnik zabilježio gubitak od 7 milijuna maraka. Gubitak i obveze prema državi Rudnika Breza iznose 102 milijuna maraka, a prošle godine taj rudnik je poslovao s gubitkom od 20,7 milijuna maraka. Svi rudnici FBiH imaju nisku produktivnost u odnosu na veliki broj zaposlenih, posebno u administraciji, gdje radi znatno više radnika nego u proizvodnji.

Prema ocjenama stručnjaka i inspektora, ali i samih rudara, u svim jamama i proizvodnim kapacitetima rudari nisu dovoljno zaštićeni. Rudnik u Zenici jedan je od najopasnijih za radnike, kako zbog prirodnih osobina tako iz zbog loše opremljenosti i slabih uvjeta za rad. No, ni ostali rudnici nisu mnogo sigurniji za rudare. "Iscrpljivali smo rudnike posljednjih desetljeća. Rudnici su bili i socijalni amortizer za rješavanje pitanja koja nisu bila rudnička. Bili su prostor za namirivanje kojekavih političkih ili drugih sličnih interesa", tvrdi Delić. S druge strane, ako se stanje u rudnicima ubrzo ne promijeni mogli bi biti dovedeni u pitanje veliki energetski projekti bez čije izgradnje nema ni sigurnog plasmana rude. 

Kapaciteti

Moguća i veća proizvodnja
Planirana godišnja proizvodnja Rudnika Kreka je 2,645.000 tona ugljena, a zaposlena su 3552 radnika. Projektirani kapaciteti Rudnika Zenica su 428.800 tona godišnje, a zaposleno je 1552 radnika. Ukupno 1252 rudara u Brezi proizvode 600.000 tona godišnje, dok u Ugljeviku oko 600.000 tona ugljena godišnje proizvede 1057 radnika.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close