Rudarska kompanija izazvala paniku zbog kapsule: ‘Ako je nađete, prijeti vam radijacijska bolest’

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2023. u 12:48
Foto: Unsplash

Srebrna kapsula promjera je 6 milimetara i duga 9 milimetara.

Rudarski div ‘Rio Tinto’ ispričao se u ponedjeljak zbog gubljenja male radioaktivne kapsule. Vjeruje se kako je kapsula pala s kamiona koji je vozio kroz pustinju u Zapadnoj Australiji.

– Shvaćamo da je ovo očito vrlo zabrinjavajuće i žao nam je zbog uzbune koju je izazvalo – rekli su iz kompanije Rio Tinto za BBC.

Kapsula je sadržavala malu količinu radioaktivnog cezija-137 koji može uzrokovati ozbiljne bolesti ako se dodirne. Izgubili su ga na putu između gradova Perth i Newman, puta dugog 1400 kilometara.

– Za kapsulom je pokrenuta hitna potraga – javljaju iz Rio Tinta. Dodali su i kako, uz nadležne vlasti, pokreću i internu istragu o tome kako se kapsula izgubila.

Pokrenuli internu istragu

– Surađujemo i s izvođačem radova kako bismo shvatili što se dogodilo. Kapsula je napustila naš rudnik Gudai-Darri 12. siječnja, a naestanak je prijavljen 25. siječnja. Rio Tinto je angažirao izvođača s treće strane, s odgovarajućom stručnošću i certifikatom, da sigurno zapakira uređaj u pripremi za transport izvan lokacije prije primitka u njihovom pogonu u Perthu. Prije nego što je uređaj napustio lokaciju, korišten je Geigerov brojač (uređaj za mjerenje zračenja) za potvrdu prisutnosti kapsule unutar pakiranja – dalje navode.

Srebrna kapsula promjera je 6 milimetara i duga 9 milimetara. Ipak, jako je radioaktivna. Izlaganje tragovima iz kapsule moglo bi biti pogubno za čovjeka.

– Izlaganje samo tragova iz kapsule je poput primanja 10 rendgenskih zraka u sat vremena, samo da to stavimo u kontekst, i… količine prirodnog zračenja koju bismo primili u godini dana, samo hodajući okolo – rekao je glavni zdravstveni dužnosnik Zapadne Australije Andrew Robertson.

Komentirajte prvi

New Report

Close