RS traži partnera za izgradnju hidroelektrane Dabar

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2018. u 21:59
Nova HE, koja će se graditi četiri godine, imat će instaliranu snagu od 160 megavata FOTOLIA

Za elektroenergetski projekt vrijedan 1,2 milijarde kuna zainteresirane su tri kineske kompanije i jedna europska.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove kompanije Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) Ilija Tamindžija izjavio je agenciji Srna da su HET i Hidroelektrana (HE) Dabar raspisali međunarodni javni poziv za financiranje i izgradnju HE Dabar po načelu “ključ u ruke”, vrijednosti oko 400 milijuna KM (oko 1,2 milijarde kuna).

Hidroelektrane na Trebišnjici posluju u sklopu mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske.

Tamindžija je za objasnio da poziv za izgradnju hidroelektrane instalirane snage 160 megavata podrazumijeva izgradnju brane Pošćenje s nasipima i akumulacijskim bazenom i cjevovod pod pritiskom.

Također treba izgraditi strojnu zgradu s pratećim objektima i opremom, dalekovod za priključenje hidroelektrane Dabar, odvodni kanal kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabarsko polje – Fatničko polje. Prema njegovim riječima, do sada su za taj projekt bile zainteresirane tri kineske i jedna europska kompanija, a uvjete iz poziva mogu ispuniti samo velike svjetske kompanije.

Rok za iskazivanje zanimanja je 20. srpanj ove godine, a rok izgradnje je četiri godine. HE Dabar bi nakon izgradnje bila potpuni vlasnik hidroelektrane, a kredit za poslove bi otplaćivala 15 godina. HE Dabar je već završila pripremne radove, kao što su izgradnja pristupnih cesta do budućih objekata, dalekovoda za napajanje gradilišta električnom energijom i sustava za opskrbu vodom.

“Pripremljen je i glavni projekt za sve objekte, studija izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, a u završnoj fazi je proces izvlaštenja zemljišta za dobivanje građevinskih dozvola”, objasnio je Tamindžija.

Prema njegovim riječima, u toku je izgradnja dovodnog tunela za HE Dabar koja posjeduje i ekološku dozvolu za izgradnju svih objekata. Završetkom nove hidroelektrane bilanca proizvodnje kompanije Hidroelektrane na Trebišnjici povećat će se za oko 50 posto, a završetkom izgradnje cjelokupnog projekta Gornji horizonti hidrosistem Trebišnjica će biti jedan od najjačih hidroenergetskih sustava u regiji.

Hidroelektrana Dabar je najvažniji energetski objekt u sustavu Gornji horizonti, koji spada među najveće investicijske projekte u regiji. Njegova vrijednost procjenjuje se više od milijardu maraka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A ovih naših izdajničkih političara uopće nije briga što će taj projekt uzeti vodu Neretvni zbog čega se povećava prodor slane vode u deltu rijeke Neretve..

New Report

Close