Romney se bogati u poreznim oazama

Autor: The New York Times , 21. listopad 2012. u 22:00
Mitt Romney

Otvaranje ureda na Kajmanskom otočju omogućavalo je američkim investitorima izbjegavanje određenih poreza zbog vlasništva nad “kontroliranim inozemnim korporacijama”.

Zakopane duboko u poreznoj kartici koju je Mitt Romney objavio u sklopu predsjedničke kampanje nalaze se reference na desetak tvrtki u inozemstvu. U odgovoru na navode svojega suparnika o korištenju tih inozemnih poreznih utočišta, Romney je izjavio samo da tim ulaganjima, uloženima putem privatne tvrtke za kapital Bain Capital kojoj je suosnivač, nije dobio "niti jedan dolar porezne olakšice".

Pregledom tisuća stranica financijskih dokumenata i nakon razgovora s poreznim odvjetnicima ustanovljeno je da su u određenim slučajevima upravo te djelatnosti u inozemstvu utjecale na to da izbjegne plaćanje poreza po osobnom mirovinskom računu radi ulaganja, a možda čak i smanjile Romneyev osobni porez na dobit. No značajniji utjecaj Romneyjevih inozemnih ulaganja odnosi se na način kako su Bainove strategije izbjegavanja poreznih davanja pridonijele njegovom osobnom bogatstvu. Naime, određeni dio inozemnog kapitala omogućio je tvrtkama u vlasništvu Bain Capitala neplaćanje dijela poreza, čime je ostvarena veća dobit za ulagače. Ostatak je pomogao Bainu privući strane ulagače i neprofitne ustanove izolacijom od poreza, čime se Romneyjeva dobit još jednom povećala s obzirom da je sudjelovao u naknadama za upravljanje na temelju veličine fonda.

Brojne pojedinosti vezane uz Romneyjevo bogatstvo, koje se procjenjuje na 250 milijuna dolara, i dalje su skrivene od očiju javnosti. Romney je objavio svoje zadnje dvije porezne prijave. Na njima je iskazana efektivna porezna stopa od 14 posto, dok većina zarade dolazi od ulaganja i oporezuje se prema stopi od 15 posto. Trenutno najviša porezna stopa u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 35 posto i odnosi se na dohotke veće od 388.351 dolara. Romney je na čelu Baina bio 15 godina, a napustio ga je tek 2002. kada je izabran u vodstvo odbora za Olimpijske igre u Salt Lake Cityju. No nastavio je ubirati udio iz Bainovih aktivnosti u svojstvu ulagača. Iako se sjedište te tvrtke i njezine kreditne podružnice Sankaty Advisors nalazi u Bostonu, one imaju najmanje 137 ureda na Kajmanskom otočju. Brojni su razlozi takve organizacije poslovanja u inozemstvu, a svaki od njih temelji se na pojedinačnom poreznom stanju, tvrde porezni stručnjaci.

Cijeli niz Bainovih fondova u Romneyjevom portfelju ima većinske udjele u nekim stranim tvrtkama. Otvaranje ureda na Kajmanskom otočju omogućavalo je američkim investitorima izbjegavanje određenih poreza zbog vlasništva nad "kontroliranim inozemnim korporacijama". Bain i mnogi drugi koriste cijelu lepezu mehanizama koja investitorima omogućuje izbjegavanje oporezivanja "nevezanog poslovnog oporezivog prihoda", među kojima je i osnivanje inozemnih tvrtki koje služe kao blokatori, a što je praksa koju u određenim krugovima oštro kritiziraju te je čak ponukala zakonska nastojanja zabrane. Ove inozemne korporacije postaju provodnik novca institucijskih investitora, kao i stranih ulagača koji pokušavaju izbjeći plaćanje poreza SAD-a.

Michael Luo i Mike McIntire; David Kocieniewski pridonio izvještaju

Komentirajte prvi

New Report

Close