Rolex nošen tijekom Velikog bijega u Drugom svjetskom ratu prodan na dražbi

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2022. u 11:04
Foto: pixabay/ilustracija

Čelični sat sa crnim brojčanikom i svjetlećim kazaljkama bio je “ključan u planiranju i izvršavanju” njihovog podviga za slobodu, dodala je aukcijska kuća.

Sat Rolex, koji je nosio britanski zatvorenik tijekom “Velikog bijega” iz nacističkog logora za ratne zarobljeneike Stalag Luft III, prodan je za 189.000 dolara ovog tjedna na dražbi u New Yorku.

Konačan iznos za sat, prodan anonimnom kupcu, bio je niži od 200.000 dolara premda je aukcijska kuća Christie’s očekivala 400.000.

Gerald Imeson nosio je sat u noći 24. ožujka 1944. kada je skupina savezničkih vojnika pobjegla iz zarobljeništva, što je poslužilo kao nadahnuće za film iz 1963., u kojemu je glumio Steve McQueen.

Imeson je naručio sat od tvrtke Rolex iz Švicarske, koja mu ga je preko Crvenog križa poslala u zarobljenički logor u blizini poljskog grada Zagana, poručio je Christie’s.

Čelični sat sa crnim brojčanikom i svjetlećim kazaljkama bio je “ključan u planiranju i izvršavanju” njihovog podviga za slobodu, dodala je aukcijska kuća.

Christie’s vjeruje da je Imesonov sat pomogao izračunati vrijeme potrebno da zatvorenici otpužu tunelima korištenima u bijegu, ali i mjeriti vrijeme patrola logorskih čuvara.

Imeson je nosio svoj Oyster Chronograph sat dok je kao 172. u redu čekao da pobjegne, tvrdi Christie’s.

U planu je sudjelovalu 200 zatvorenika, od kojih je 76 nakratko uspjelo pobjeći. Imeson nije bio jedan od njih. Svi su, osim trojice, uhvaćeni, a 50 ih je smaknuto.

Imeson je oslobođen iz drugog zarobljeničkog logora na kraju rata 1945. godine.

Nosio je sat do svoje smrti 2003. u dobi od 85 godina. Prvi put se našao na aukciji u Velikoj Britaniji 2013. godine.

Sat je prodan zajedno s nekoliko drugih predmeta, uključujući i zviždaljku Britanskog ratnog zrakoplovstva i člansku iskaznicu kluba Goldfish, kojemu su pripadali piloti i posada koji su se srušili u more i preživjeli.

Komentirajte prvi

New Report

Close