‘Robin Bank’: Digao kredite od 500.000 eura i ne želi ih vratiti

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2013. u 11:59
Ilustracija (Epa)

Kaže kako je uspio jer je naučio kako funkcionira kreditni sistem, pronašao rupe u zakonu te naučio kako ih iskoristiti.

Enric Duran je španjolski antikapitalistički aktivist kojeg zovu Robin Banke. Naime, Duran je  uzeo zajam od 492.000 eura (oko 3,7 milijuna kuna) iz 39 banaka bez namjere da ikada taj novac vrati, pišu 24sata. 

Kaže kako je u tome uspio jer je naučio kako funkcionira kreditni sistem, pronašao rupe u zakonu te naučio kako ih iskoristiti. Tako je znao da Španjolska banka daje informacije o kreditima drugim bankama samo ako je iznos kredita  veći od 6000 eura. On je, zbog toga,  potraživao kredite koji nisu prelazili taj iznos. Kredite je dizao od ljeta 2005. pa sve do proljeća 2008. godine.  Enric novac nije potrošio na luksuz već ga je dao antikapitalističkim zadrugama, a od onog što mu je ostalo je pokrenuo besplatne novine u kojima opisuje ono što je učinio i poziva druge da naprave isto. 

Danas stvara i potpuno autonomni grad na samom izlasku iz Barcelone u kojem osmišljava novi financijski i politički sustav.  Enricu sada zbog zajma koji je uzeo od banaka ali ga ne namjerava vratiti, prijeti zatvor. Već je bio u zatvoru dva mjeseca i početkom ožujka je pušten na uvjetnu slobodu.  Sada čeka novo suđenje i prijeti mu osam godina zatvora. No njegov moto je 'više volim opasnu slobodu od mirnog ropstva'.    

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka čast na dosjetki! Sposoban lik!

New Report

Close