Riječi mogu ubiti: Režimski mediji otjerali dječaka u smrt?

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2023. u 10:20
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jesu li poljski mediji koje kontrolira vladajuća stranka PiS krivi za samoubojstvo maloljetnog sina oporbene parlamentarke, koji je bio žrtva seksualnog zlostavljanja? Mnogi su uvjereni da jesu.

Ove srijede (8.3.) bi Mikolaj Filiks napunio 16 godina. Početkom ožujka je njegova majka, poljska liberalna zastupnica Magdalena Filiks, putem Facebooka obavijestila da njen sin od 17. veljače nije među živima.

Ta kratka vijest je odjeknula poput groma. Jer, poznavatelji političke scene odmah su se zapitali ne snose li poljski mediji pod kontrolom konzervativnih vlasti dio odgovornosti za smrt dječaka, piše Deutsche Welle.

 

Prvi dio njegove drame odigrao se 2020. godine. U rujnu te godine je u Szczecinu uhićen jedan službenik pokrajine Zapadnopomeransko vojvodstvo jer je seksualno zlostavljao tada 13-godišnjeg Mikolaja Filiksa, a jednoj 16-godišnjakinji davao drogu.

Počinitelj je godinu dana kasnije osuđen na skoro pet godina zatvora. Suđenje je održano iza zatvorenih vrata, zbog zaštite maloljetnih žrtava. U medije tada nisu procurili detalji slučaja.

I javnost bi vjerojatno sve zaboravila da nije bilo politički pikantnih detalja. Ne samo da je žrtva bio sin zastupnice Magdalene Filiks iz oporbene Građanske platforme, nego i počinitelj i načelnik vojvodstva dolaze iz iste stranke.

Slučaj upotrijebljen za kampanju

Magdalena Filiks (45) je glasna protivnica desničarske koalicije koja vlada Poljskom pod vodstvom Jaroslava Kaczynskog, lidera stranke Pravo i pravda. Filiks se godinama angažira na prosvjedima za slobodu pravosuđa ili protiv ograničavanja prava na abortus. Ona je članica poljskog parlamenta od 2019. godine.

Predstojeći parlamentarni izbori, koji se održavaju ujesen, očito su doveli do toga da se i ovaj slučaj seksualnog zlostavljanja djeteta zloupotrijebi u političke svrhe. Tako je u prosincu prošle godine Radio Szczecin, javni pokrajinski radio blizak režimu, ponovo počeo izvještavati o ovom slučaju.

Glavni urednik tog radija Tomasz Duklanowski objavio je to kao najnoviju vijest, mada je od donošenja presude prošlo već godinu dana. U radijskom izvještaju se tvrdilo da su političari Građanske platforme, koja je na vlasti u Zapadnopomeranskom vojvodstvu, pokušali sve zataškati.

U kampanju su se potom uključili i drugi režimski mediji, poput televizije TVP Info i tjednika Gazeta Polska. Desničarski političari i publicisti su diskutirali na društvenim mrežama, a na meti se najviše našla obitelj Filiks.

U medijima su se pojavile informacije koje su omogućile identifikaciju maloljetne žrtve. Duklanowski je napisao da je riječ o „djeci jedne poznate parlamentarne zastupnice”. Internetom su kružile slike Magdalene Filiks. Nakon svega si je njezin sin oduzeo život.

Takvo izvještavanje medija izazvalo je oštru reakciju poljskog Vijeća za medije, a novinare je kritizirao i predsjednik državne Komisije za progon zloupotreba djece Blazej Kmiecik. Ako izvještaji u medijima omogućavaju da se „za petnaest sekundi sazna identitet zlostavljane djece”, onda je takav novinarski rad „pogrešan, nemoralan i nedostojan”, rekao je Kmiecik.

„Htjeli su ocrniti mene i nanijeti patnje majci. Umjesto toga su izazvali smrt jednog djeteta”, rekao je Olgierd Geblowicz, čelnik Zapadnopomeranskog vojvodstva i stranački kolega Magdalene Filiks.

Oporbeni vođa Donald Tusk napisao je na Twitteru: „Pozvat ćemo na odgovornost Pravo i pravdu za svaku svinjariju, svaku nepravdu i svaku tragediju. To obećavam.“ Na dan sahrane u utorak (7.3.) Tusk je naglasio da su mediji otjerali Mikolaja Filiksa u smrt.

„Riječi mogu ubiti”, naveo je Bartosz Wielinski, novinar liberalnog lista Gazeta Wyborcza. Kolegama koji su na ovaj način izvještavali o slučaju seksualnog zlostavljanja poručio je da „nisu novinari, nego predstavnici propagandnog aparata“.

Unatoč valu ogorčenja, Radio Szczecin još nije poduzeo konkretne mjere. Predsjednik upravnog odbora najavio je suradnju u ispitivanju slučaja. Urednik Duklanowski se nikome ne javlja na telefon.

Državno odvjetništvo je povelo istragu zbog sumnji u poticanje na samoubojstvo. Ali nije rečeno ima li konkretnih osumnjičenih ili je to samo rutinska provjera nakon suicida.

Komentirajte prvi

New Report

Close