Rheinmetall očekuje više narudužbi NATO-a

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2024. u 07:00
Kancelar Olaf Scholz, ministar obrane Boris Pistorius i Armin Papperger/Reuters

Kompanija ipak nije dosegnula zacrtani cilj za 2023. koji je predviđao prihod u rasponu od 7,4 milijarde do 7,6 milijardi eura.

Rheinmetall, njemački proizvođač oružja, izvijestio je o značajnom rastu dobiti i prihoda u 2023. godini, ističući da će povećana potrošnja članica NATO-a na obranu podržati njihovo poslovanje i u budućnosti, prenosia Reuters.

Rheinmetallov konsolidirani prihod porastao je lani za 12 posto, na 7,18 milijardi eura. U poslovanju s oružjem i streljivom poskočio je za 29 posto, a u odjelu sustava za vozila za 15 posto.

Kompanija ipak nije dosegnula zacrtani cilj za 2023. koji je predviđao prihod u rasponu od 7,4 milijarde do 7,6 milijardi eura. Na kraju prošle godine vrijednost nerealiziranih narudžbi popela se za 44 posto, na rekordne 38,3 milijarde eura.

U ovoj godini Rheimetallov prihod trebao bi prvi puta premašiti granicu od 10 milijardi eura, prognozira uprava. “Počelo je novo desetljeće sigurnosne politike”, konstatirao je izvršni direktor Armin Papperger.

Njemačka je nakon ulaska ruskih postrojbi u Ukrajinu u veljači 2022. najavila novu obrambenu politiku, Uz poseban obrambeni fond od 100 milijardi eura za modernizaciju oružanih snaga. I druge članice NATO-a planiraju više trošiti na obranu, a ukrajinska potražnja za streljivom potaknula je skok europske proizvodnje u tom segmentu.

Rheinmetall je pak početkom veljače objavio da je kupio 72,5 posto udjela u rumunjskom proizvođaču vojnih vozila Automecanica Medias kako bi proširio proizvodnju vojnih vozila, uz usluge održavanja, i proširio poslovanje u istočnoj Europi.

Proširenje poslovanja na Rumunjsku omogućit će Rheinmetallu da učvrstiti lanac opskrbe oružanih snaga na NATO-vom istočnom boku. Već u ovoj godini očekuju narudžbe vrijedne stotine milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close