Rezultati proizvođača oružja nadmašit će očekivanja zbog ratnih sukoba u svijetu

Autor: Ana Blašković , 19. prosinac 2023. u 11:49
Proizvodnja presretača Patriot za američku vojsku, koji stoji četiri milijuna dolara po komadu, porast će s 550 na 650 raketa godišnje/Shutterstock

Skok potražnje za sustavima naoružanja pretače se u prognoze zarada kompanija.

Ratni sukobi u svijetu za proizvođače oružja znače jednostavnu matematiku i povećane prognoze profita u ovoj godini. Primjerice, kako bi zadovoljila povećanu potražnju za proturaketnom obranom, proizvodnja presretača Patriot za američku vojsku porast će s 550 na 650 raketa godišnje.

S cijenom od četiri milijuna dolara po komadu, radi se o povećanju prihoda od prodaje od 400 milijuna dolara godišnje samo na jednom sustavu oružja, piše Reuters.

Budući da je povećanje obujma proizvodnje postojećih sustava uvijek isplativije od visokih investicijskih troškova povezanih s povećanjem proizvodnje novih, skok potražnje brzo će se pretočiti u financijske rezultate kompanija.

400

milijuna dolara prihoda donijet će Lockheed Martinu povećana prodaja raketa

Skok dionica
Stoga se očekuje da će dionice najvećih obrambenih kompanija, koje su zadnje dvije godine nadmašile S&P 500 indeks dionica, nastaviti rasti. Očekuje se da će dionice Lockheed Martina, General Dynamicsa i Northrop Grummana porasti između pet i sedam posto u narednih godinu dana, dok se dioničkom indeksu predviđa ograničen rast.

Američke zalihe oružja nisu bile ‘popunjene’ prije ruske invazije na Ukrajinu, rekao je Eric Fanning, izvršni direktor Udruge američke zrakoplovne industrije dodajući da “protivnici vide da zalihe počinju opadati i da se iscrpljuju”. Potražnju za naoružanjem pokreću kineska agresija, strah od ruske agresije i podrška saveznicima na Bliskom istoku, rekao je Fanning.

Reuters piše da je proizvodnja sustava Patriot dobar indikator kako će utjecati na niz tvrtki. Primjerice, RTX proizvodi radare i zemaljske sustave, a Lockheed Martin rakete presretače najnovije generacije. RTX je povećao proizvodnju lansera i upravljačkih sustava na 12 jedinica godišnje. Lanser i radar pojedinačno stoje oko 400 milijuna dolara.

Boeing je rekao da će u idućih nekoliko godina povećati svoj proizvodni kapacitet tvornice za senzore koji navode projektile Patriot u Huntsvilleu u američkoj državi Alabami, za više od 30 posto. Snažan signal potražnje može se vidjeti i u gomilanju narudžbi raketnih motora na čvrsto gorivo koji se koriste u širokom nizu oružja za kojima je potražnja snažno porasla od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Potražnja za naoružanjem

Potražnju za naoružanjem pokreću zaoštravanje odnosa s Kinom, strah od ruske agresije i podrška saveznicima na Bliskom istoku.

Prioritet municija
Dva glavna američka proizvođača raketnih motora Northrop Grumman i L3Harris Technologies istaknuli su porast potražnje. Northrop je rekao da je veliki dio povećanja posljedica potražnje za raketnim motorima i bojevim glavama u višestruko navođenim raketnim lansirnim sustavima (GMLRS) koji se intenzivno koriste u Ukrajini.

GMLRS su GPS-om navođene rakete s bojnim glavama od 90 kg. Lockheed Martin proizvodi 10.000 projektila godišnje te povećava proizvodnju na 14.000. Njihova prosječna cijena je 148.000 dolara po komadu, a dosad ih je u Ukrajinu poslani više od 6100, analizirao je Reuters vojne dokumente.

“Svakim danom ispaljivanja streljiva pojačava se potreba za velikim zalihama. I ne vidim da će se prestati”, rekao je u intervjuu Reutersu Tim Cahill iz Lockheeda, glavnog dobavljača za presretače Patriot i GMLRS. Rekao je da je Bijela kuća u zahtjevu proračuna Pentagona za 2024. prioritet stavila na municiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close