Renault i Nissan uskoro ujedinjeni

Autor: Tomislav Pili , 29. ožujak 2018. u 22:00
Carlos Ghosn bio bi predsjednik i nove kompanije/REUTERS

Poznavatelji smatraju kako dogovor neće biti lako postići s obzirom na udjel francuske vlade u Renaultu.

Francuski i japanski proizvođač automobila, Renault i Nissan, pregovaraju o spajanju čime bi bila stvorena jedna kompanija čijom bi se dionicom trgovalo na burzi, tvrde u četvrtak upućeni izvori Bloomberga.

Sporazum bi dokinuo sadašnji savez između te dvije kompanije i pretvorio je u jednu korporaciju. Renault trenutno posjeduje 43 posto u Nissanu, dok japanska kompanija drži 15 posto francuskog automobilskog diva. Carlos Ghosn, predsjednik obje kompanije, bio bi na čelu i novog entiteta. Sjedište kompanije bilo bi i u Francuskoj i u Japanu.

Nakon objave vijesti Renaultova dionica na Pariškoj burzi skočila je čak osam posto, ali je oko 10 sati ublažila rast na četiri posto. Burzovna vrijednost Renaulta kreće se oko 36 milijardi dolara dok Nissan vrijedi 43 milijarde dolara.

Pregovori se vode oko detalja transakcije u kojoj bi Nissan dodijelio Renaultovim dioničarima dionice nove kompanije. Nissanovi dioničari također bi dobili dionice u zamjenu za svoje postojeće udjele. Međutim, poznavatelji situacije smatraju kako sporazum neće biti lako postići. Naime, francuska vlada drži 15 posto udjela u Renaultu i do sada nije bila voljna odreći ga se ili pristati na razvodnjavanje.

Osim toga, francuska i japanska vlada morat će i odobriti ovo spajanje. Prema tvrdnjama Bloombergovih izvora, pregovori o spajanju traju već mjesecima. Glasnogovornik francuske vlade odbio je komentirati špekulacije o spajanju dok je glasnogovornik Renaulta izjavio kako kompanija ne komentira glasine. Podsjetimo, alijansa Renault-Nissan lani je prodala 10,6 milijuna vozila. Do 2022. planiraju prodavati 14 milijuna vozila čime bi nadmašili Volkswagen i postali najveći proizvođač.

Komentirajte prvi

New Report

Close