Renault i Geely ulažu 7 milijardi eura u razvoj pogonskih sustava za e-vozila

Autor: Ana Blašković , 12. srpanj 2023. u 22:30
Foto: Shutterstock

Podjela vlasništva bit će ravnopravna, nova kompanija imat će 17 tvornica, pet centara za istraživanje i razvoj na tri kontinenta te zapošljavati 19.000 radnika.

Francuski proizvođač automobila Renault i kineski Geely, vlasnik Volvo Carsa, objavili su u utorak da su potpisali sporazum suradnji o ulaganju do sedam milijardi eura za razvoj pogonskih sustava za hibridna i vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Podjela vlasništva između Renaulta i Geelya bit će ravnopravna, a nova kompanija imat će 17 tvornica motora, pet centara za istraživanje i razvoj na tri kontinenta te će zapošljavati 19.000 radnika, piše Reuters.

Lista kupaca

Očekuje se da će tvrtka opskrbljivati više industrijskih kupaca, uključujući Volvo, Proton, Nissan, Mitsubishi Motors i PUNCH Torino.

Registracija u UK-u
Zajedničko poduzeće je usmjereno na proizvodnju učinkovitijih motora s unutarnjim izgaranjem i hibridnih sustava u vrijeme kada je fokus većeg dijela automobilske industrije bio na kapitalno intenzivnom prijelazu na isključivo električna vozila, piše Reuters. Zajednička kompanija postane globalni lider u razvoju, proizvodnji i opskrbi hibridnim i pogonskim sustavima baziranim na unutarnjem sagorijevanju, stoji u priopćenju Renaulta.

Tvrtka će biti registrirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a očekuje se da bi transakcija trebala biti okončana u drugoj polovini ove godine.

Tvrtka će imati godišnji proizvodni kapacitet do pet milijuna motora s unutarnjim izgaranjem, hibridnih i plug-in hibridnih motora te mjenjača. Očekuje se da će pri lansiranju opskrbljivati više industrijskih kupaca, uključujući Volvo, Proton, Nissan, Mitsubishi Motors i PUNCH Torino. “Drago nam je što krećemo na ovo putovanje kako bismo postali globalni lider u hibridnim tehnologijama, pružajući rješenja s niskim emisijama za proizvođače automobila diljem svijeta”, rekao je Eric Li, predsjednik Geely Holding Group.

Reuters je u ožujku izvijestio da će novi pothvat ostvariti godišnji prihod od 15 milijardi eura. U Renaultu napominju i da saudijski naftni div Aramco, koji je početkom ožujka s dvije tvrtke potpisao pismo namjere, analizira mogućnost strateškog ulaganja u novu tvrtku.

Ulaganje saudijske kompanije omogućilo bi istraživanje i razvoj sintetičkih goriva i vodikovih tehnologija nove generacije, dodaju u francuskoj tvrtki. Saudijski proizvođač nafte bio je uključen u odmakle razgovore o preuzimanju udjela do 20 posto u zajedničkoj kompaniji, rekli su izvori ranije ove godine.

Lanjski pad prodaje
Velike naftne tvrtke posljednjih su godina surađivale s proizvođačima automobila na razvoju održivih goriva i motora na vodik. U ovom bi slučaju, Aramco postao prvi veliki proizvođač nafte koji je uložio u posao s automobilima. Očekuje se da će zajedničko ulaganje biti pokrenuto u drugoj polovici 2023.

Francuski proizvođač automobila Renault priopćio je u utorak da je svjetska prodaja njegove vodeće marke porasla 11 posto u prvoj polovici godine na 770.807 komada. Povećanje odražava ubrzanje u odnosu na rast prodaje od 9 posto zabilježen u prvom kvartalu 2023. godine. U 2022. godini prodaja Renaulta, koja čini oko dvije trećine ukupne prodaje grupe, pala je za 9,4 posto, što je bio njihov četvrti uzastopni godišnji pad.

Komentirajte prvi

New Report

Close