Mnogi ih smatraju najboljima na svijetu: ‘Kutije više neće imati cijene u stotinama dolara, već u tisućama’

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2022. u 10:16
Kubanske ručno motane cigare mnogi smatraju najboljima na svijetu/Reuters

Državna tvrtka signalizira snažan oporavak nakon dvogodišnje krize.

Kubanska državna tvrtka Habanos S.A. objavila je da je u 2021. godini zabilježila rekordan rezultat u prodaji poznatih, ručno motanih cigara, signaliziravši snažan oporavak nakon dvogodišnje pandemijske krize.

Ograničenja putovanja u 2020. zbog koronavirusa zadala su ozbiljan udarac potražnji u zemljama koje se oslanjaju na turizam i prodaji u bescarinskim trgovinama u zračnim lukama diljem svijeta, umanjujući prihode.

U 2021. Habanos je povećao prihod za 15 posto, prema priopćenju objavljenom u srijedu na internetskoj stranici tvrtke, zahvaljujući cijepljenju protiv koronavirusa i obnovi putovanja.

Kubanske ručno motane cigare, uključujući brendove poput Cohibe, Montecrista i Partagasa, mnogi smatraju najboljima na svijetu. Najveća su tržišta kubanskih cigara Španjolska, Kina, Njemačka, Francuska i Švicarska, objavila je kubanska tvrtka.

Kuba ne može prodavati svoje čuvene cigare na najvećem tržištu u svijetu, onom SAD-a, zbog embarga koji je na snazi već nekoliko desetljeća, podsjeća Reuters. Habanos je najavio i da će ujednačiti cijene na svim tržištima, dodavši da će kao referentnu vrijednost za Cohibu i Trinidad koristiti cijene na hongkonškom tržištu.

Cigar Aficionado, vodeća publikacija industrije cigara, prognozira da će veće Cohibe uskoro premašiti cijenu od 100 dolara po cigari, istaknuvši da tržište u Hong Kongu spada među najskuplje na svijetu.

“Veće Cohibe prodavat će se po 100 dolara po komadu… i kutije više neće imati cijene u stotinama dolara, već u tisućama”, objavila je publikacija u utorak na web stranici. Habanos obično početkom godine organizira festival za ljubitelje duhana i trgovce na malo, nudeći im mogućnost obilaska povijesnih plantaža i tvornica na Kubi i večernja događanja.

No, ove godine festival je ponovno otkazan. Dobra vijest o prodaji cigara, važnog kubanskog izvoznog proizvoda, rijetka su svijetla točka za kubansko gospodarstvo, teško pogođeno pandemijom i pooštrenim američkim sankcijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close