Rekord u spajanjima u devet mjeseci

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2018. u 21:59
Zbog trgovinskog rata u srpnju je odustao Qualcomm/REUTERS

Vrijednost na 3,3 bilijuna dolara, no aktivnosti usporile u trećem kvartalu.

Vrijednost spajanja i preuzimanja kompanija u svijetu dosegla je rekordni iznos u prvih devet mjeseci ove godine, no primjetno je snažno smanjenje u trećem tromjesečju zbog rastućih trgovinskih tenzija.

 U dosadašnjem dijelu godine zaključena su spajanja i preuzimanja kompanija u vrijednosti 3,3 bilijuna dolara što je 39 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Porast "šopinga" u korporativnom svijetu motiviran je željom kompanija za prilagodbom na tehnološke promjene, ali i niskim troškovima zaduživanja te rastom potrošačkog povjerenja.

Međutim, trgovinske napetosti između Kine i SAD-a rezultirale su financijskim i regulatornim nesigurnostima u vezi nekih spajanja što se odrazilo na primjetno smanjenje u razdoblju od lipnja do rujna.

Naime, u trećem kvartalu vrijednost spajanja i preuzimanja dosegla je 783 milijarde dolara što je 35 posto manje nego u drugom tromjesečju. Ako se usporedi s godinom ranije, vrijednost zaključena u prošlom tromjesečju niža je za šest posto.

K tome, broj zaključenih ugovora – njih 9135 – najniži je od 2013. godine. Gledano po regijama, Amerika s više od 368 milijardi dolara znatno nadmašuje ostale dijelove svijeta. To je 14 posto više nego godinu ranije. Objavljeni sporazumi u Europi od 151,4 milijarde dolara manji su za 14 posto dok Azija bilježi pad od 38 posto na 185 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close