Regulatori stali na žulj velikim europskim bankama

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2013. u 10:33
iStockphoto

Velike europske banke poslale su pismo Baselskom odboru za superviziju banaka u kojemu izražavaju zabrinutost zbog reformi koje će biti implementirane 2014. godine

Velike europske banke lobiraju protiv međunarodnih planova o uvođenju strožih regulatornih pravila o sekuritizaciji tvrdeći da će dovesti do vezivanja kapitala u bankama što će kao posljedicu imati značajno smanjivanje kreditne ponude.

Credit Suisse Group , BNP Paribas i Deutsche Bank predvodile su potpisnike pisma Baselskom odboru za superviziju banaka u kojemu izražavaju zabrinutost zbog reformi koje će biti implementirane 2014. godine.

Banke složenim financijskim instrumentima prepakiravaju imovinu, najčešće kredite, koje onda tako razmrvljene prodaju vanjskim investitorima. Smatra se da je sveopće korištenje sekuratizacije dovelo do velike bankarske krize u SAD-u koja se proširila cijelim svijetom. Upravo je zbog toga pokrenuta lavina zahtjeva za strožom kontrolom , koja bi trebala na snagu stupiti 2014. godine.

Banke sada tvrde da će novi regulatorni planovi natjerati banke da zadrže više kapitala, zbog čega će mnoge transakcije, a posebice krediti postati preskupi. Baselski odbor trebao bi se sastati lipnju gdje će ponovno raspravljati o konačnom prijedlogu pa i o zahtjevu banaka za omekšavanjem planova.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close