Recesija u SAD-u do 2021. godine

Autor: Tomislav Pili , 25. veljača 2019. u 22:00
Za četvrto tromjesečje očekuje se usporavanje rasta BDP-a/FOTOLIA

Većina ekonomista te nacionalne udruge smatra da bi Fed trebao nastaviti s povećanjem kamata.

Više od tri četvrtine ekonomskih analitičara očekuje da će američko gospodarstvo ući u recesiju do kraja 2021. godine, a većina i dalje procjenjuje da će središnja banka Fed ove godine nastaviti s podizanjem kamatnih stopa.

Kako prenosi Bloomberg, polugodišnje istraživanje Nacionalne udruge poslovnih ekonomista (NABE) objavljeno u ponedjeljak pokazuje kako 10 posto ispitanika očekuje recesiju ove godine dok 42 posto smatra da će se američki BDP početi smanjivati iduće godine.

Svaki četvrti ekonomist recesiju očekuje najkasnije 2021. godine. Ostali je očekuju nakon 2021. ili se nisu očitovali.

Rezultati ankete NABE-a objavljeni su uoči ovotjedne objave preliminiranih podataka o rastu BDP-a u četvrtom tromjesečju.

Podatak ministarstva trgovine već je trebao biti poznat, ali kasni zbog nedavne blokade rada saveznih institucija. Anketa Bloomberga pokazuje kako ekonomisti očekuju snižavanje rasta sa 3,4 posto u trećem tromjesečju na 2,5 posto u četvrtom.

Što se tiče utjecaja monetarne politike Feda, članovi NABE su prilično podijeljeni.Petina smatra da utjecaja nema, druga petina smatra da bi Fed trebao povećati ključnu kamatnu stopu za 25 baznih bodova, a treća petina smatra da bi povećanje trebalo ići do 50 baznih bodova.

Drugim riječima, dobar dio NABE-ovih ekonomista smatra da će Fed ove godine još jednom ili dva puta povećati kamatne stope, dok tržište očekuje pauzu.  Gotovo četvrtina članova te organizacije smatra da će Fed povećati kamatnu stopu za 50 baznih bodova na tri posto prije nego što započne suprotan proces snižavanja.

Pad kamata kao prvi idući potez Feda očekuje 11 posto ispitanika.   

Komentirajte prvi

New Report

Close