Recesija sve dublja, i Nijemci posustaju

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2012. u 22:00
U posljednjem tromjesečju očekuje znatan pad BDP-a na razini europske monetarne unije

Poslovne aktivnosti smanjuju se najbržim tempom od lipnja 2009. godine.

Poslovne aktivnosti u europskoj monetarnoj uniji smanjuju se najbržim tempom od lipnja 2009. godine, a situacija je tim gora što je i najjače gospodarstvo eurozone, ono njemačko, zabilježilo osjetan pad. Minhenski institut za ekonomska istraživanja objavio je nove vrijednosti indeksa poslovne klime u toj zemlji koji je ovoga mjeseca s rujanskih 101,4 boda ovoga mjeseca pao na 100 bodova.

Na tako niskoj razini njemačka poslovna klima nije bila već gotovo dvije i pol godine. To što indeks u koji je uključeno više od 7000 njemačkih kompanija iz mjeseca u mjesec pada već pola godine ne sluti na dobro. "Sve su crnji oblaci nad Njemačkom", komentirao je čelnik Instituta Hans Werner Sinn. A s obzirom na aktualno stanje u njezinoj najpotentnijoj zemlji, nerealno bi bilo očekivati da je i na razini cijele eurozone situacija vedrija. U svojem redovnom mjesečnom izvješću institut Markit također je objavio sumorne podatke o kretanju indeksa menadžera nabave koji je u ovome mjesecu pao na 45,8 bodova naspram 46,1 koliko je iznosio mjesec prije.

Poslovne aktivnosti dakle idu na dolje već osam mjeseci iako su analitičari predviđali da će spomenuti indeks ipak porasti. Kao jedan od razloga pada u desetom ovogodišnjem mjesecu Markitovi ekonomisti navode pojačana otpuštanja u koja se kompanije upuštaju zbog nužnog rezanja troškova koje uzrokuje osjetan pad potražnje.  "Stanje je sve lošije i scenarij je deprimirajući", prokomentirao je Markitov glavni ekonomist Chris Williamson. Dodao je pritom da se u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju očekuje znatan pad BDP-a na razini monetarne unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close