Razočaravajući rezultati istraživanja o automobilima: Emisije u stvarnom svijetu nisu pale više od desetljeća

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2024. u 11:43
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Emisije iz automobila na konvencionalni pogon još uvijek čine gotovo 75% prodaje novih vozila u Europi.

Europski revizorski sud (ECA) objavio je zapanjujuće statistike o emisijama štetnih plinova novih vozila. Nove brojke pokazuju da osobna vozila na cestama EU emitiraju istu količinu CO2 kao prije 12 godina. Drugim riječima, emisije u stvarnom svijetu nisu pale više od desetljeća unatoč napretku tehnologije, smanjenju motora i sve većoj popularnosti električnih vozila.

Pietro Russoiz ECA-e rekao je da je potrebno smanjiti vozila koja zagađuju okoliš na europskim cestama kako bi EU doista postala predvodnik u ekološki prihvatljivom automobilizmu. “Pravo i opipljivo smanjenje emisija CO2 iz automobila neće se dogoditi sve dok prevladavaju motori s unutarnjim izgaranjem, ali u isto vrijeme elektrifikacija voznog parka EU-a veliki je pothvat”, rekao je.

Električna vozila igraju značajnu ulogu u postizanju cilja EU-a o voznom parku s nultim emisijama, dodaje ECA, te tvrdi da proizvođači automobila moraju “pojačati brzinu” i ponuditi više električnih vozila, prenosi CarBuzz.

Emisije iz automobila na konvencionalni pogon još uvijek čine gotovo 75% prodaje novih vozila u Europi. Onečišćenje od automobila s dizelskim motorom ostalo je konstantno, ali se smanjilo za 4,6% za vozila s benzinskim motorom. Zašto se to dogodilo kada su motori s unutarnjim izgaranjem učinkovitiji nego prije? ECA primjećuje da je to učinkovito poništeno povećanom masom vozila (10% su teža) i snažnijim motorima (25% jača u svim segmentima).

Komentirajte prvi

New Report

Close