Razmjere krize kineskog nekretninskog sektora opet razotkriva Evergrande

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2023. u 11:20
Foto: Reuters

Nekada najveći kineski developer zatražio je u Americi zaštitu od stečaja.

Kriza u kineskom nekretninskom sektoru sve je dublja, što pokazuje i činjenica da je donedavno najveći tamošnji nekretninski developer – čiji su problemi prije dvije godine također privukli globalnu pažnju – opet u financijskim previranjima.

Posrnula kineska građevinska kompanija Evergrande Group podnijela je krajem prošloga tjedna na američkom sudu zahtjev za zaštitu od bankrota u sklopu restrukturiranja duga, čime su ojačale zabrinutosti u vezi situacije u kineskom nekretninskom sektoru i općenito gospodarstvu.

Nekad najuspješniji po prodaji, Evergrande je postao tipičan primjer nezapamćene dužničke krize u kineskom sektoru nekretnina, koji čini otprilike četvrtinu gospodarstva, nakon što se sredinom 2021. suočio s krizom likvidnosti.

Nedovršene zgrade
Ta tvrtka za razvoj nekretnina zatražila je zaštitu od vjerovnika prema članku 15 američkog stečajnog zakona koji štiti neameričke tvrtke u restrukturiranju od potraživanja vjerovnika koji se nadaju tužiti ih ili blokirati im imovinu u Sjedinjenim Državama.

Podnošenje zahtjeva proceduralne je prirode, ali taj najzaduženiji svjetski poduzetnik, s više od 300 milijardi dolara obveza, taj potez mora učiniti kao dio procesa restrukturiranja prema američkom zakonu, rekle su dvije osobe upoznate s tim pitanjem. Izvori su željeli ostati neimenovani zbog osjetljivosti pitanja.

Iz Evergrandea su odbili komentirati. Evergrandeovo restrukturiranje inozemnog duga uključuje ukupno 31,7 milijardi dolara, što uključuje obveznice, kolaterale i druge obveze. Kasnije ovog mjeseca sastat će se s vjerovnicima vezano za svoj prijedlog restrukturiranja.

Niz kineskih nekretninskih poduzetnika nije ispunio svoje dužničke obveze od početka krize, ostavljajući nedovršene domove, bilježeći oštar pad prodaje i poljuljavši povjerenje ulagača u drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

Kriza u sektoru nekretnina također je potaknula rizik od prelijevanja problema, što bi moglo imati destabilizirajući učinak na gospodarstvo koje je već oslabljeno slabom domaćom potrošnjom, posrnulim tvorničkim aktivnostima, rastućom nezaposlenošću i slabom inozemnom potražnjom.

Evergrande, jedna od najvećih kineskih tvrtki za upravljanje imovinom, nije ispunila obveze po nekim investicijskim proizvodima i upozorila je na krizu likvidnosti, dok je Country Garden, najveći privatni developer, zadnji u nizu koji signalizira novčanu stisku.

Sve to vremenski se poklopilo s padom ulaganja u nekretnine, slabijom prodajom nekretnina i novom gradnjom koje sad već traje više od godinu dana. Kao odgovor na produbljivanje krize tržišta nekretnina, kineska središnja banka ponovila je da će prilagoditi i optimizirati mjere vezane uz nekretnine, prema ovih dana objavljenom izvješću o provedbi monetarne politike u drugom tromjesečju.

Podrška vjerovnika
Otkako je sredinom 2021. dužnička kriza pogodila nekretninski sektor, s Evergrandeom u samom središtu previranja, tvrtke koje čine 40 posto prodaje kineskih nekretnina nisu ispunile svoje obveze, a većina njih su privatni poduzetnici. Evergrande je u ožujku najavio plan restrukturiranja stranog duga, očekujući da će olakšati postupni nastavak poslovanja i generiranje novčanog toka.

Sada prikuplja podršku vjerovnika za dovršetak toga procesa. Evergrandeov ogranak Tianji Holdings također je u četvrtak zatražio zaštitu od stečaja prema članku 15 američkog zakona na stečajnom sudu na Manhattanu.

U zahtjevu podnesenom na stečajnom sudu na Manhattanu, Evergrande traži priznanje pregovora o restrukturiranju duga koji su u tijeku u Hong Kongu, na Kajmanskim otocima i Britanskim Djevičanskim otocima. Tvrtka je predložila zakazivanje ročišta za 20. rujna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close