Ratari u RS smanjuju proizvodnju pšenice

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2018. u 21:59
U regiji je trenutno najjeftinija pšenica u Bosni i Hercegovini/Davor Javorović/PIXSELL

Niske otkupne cijene i gubici natjerat će poljoprivrednike da posiju znatno manje.

Poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda u Republici Srpskoj naišlo je na osporavanje proizvođača pšenice, koji drže da do viših cijena nije trebalo doći, piše Klix.ba.

Iz Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice ističu da je do toga dovela izuzetno loša BiH politika koja domaću pšenicu nije dovoljno zaštitila.

"Nije realno poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda do kraja godine. Otkupna cijena po kilogramu za domaće proizvođače iznosila je od 0,22 do 0,25 feninga. Voda i svi ostali aditivi nisu poskupjeli tako da bi cijena kruha trebala iznositi najviše jednu marku", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić.

"Trenutno u regiji najniža cijena pšenice je u BiH. U našu zemlju najviše je uvezeno pšenice iz Mađarske i Srbije koja je po kvaliteti slična našoj, ali je otkupna cijena iznosila 0,40 feninga. Zbog svega toga će ratari svoj uzgoj pšenice sljedeće godine prepoloviti.

"Sijao sam od 20 do 25 ha pšenice, a iduće sezone ću to prepoloviti jer idem u gubitke. Nekolicini mlinova i pekara nećemo biti jeftina radna snaga", objasnio je Bakajlić. Radiša Rikanović iz mjesta Brodac kod Bijeljine, kaže da planira posijati samo 40% zemljišta na kojem uzgaja pšenicu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close