Ratari traže niže poreze i jeftinije gorivo

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2017. u 21:59
Urod suncokreta ove godine bit će značajno smanjen

Udruge srpskih poljoprivrednika zahtijevaju proglašenje elementarne nepogode.

Nekoliko udruga srpskih poljoprivrednika je zatražilo da vlada Srbije 2017. proglasi godinom elementarnih nepogoda, prije svega zbog suše, i da predloži mjere zaštite poljoprivrednika.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije priopćilo je da je spremno za razgovor o tome na sastanku sljedećeg tjedna.

U priopćenju Udruženja Pančevački ratari Dolovo, Agrarni forum Pančevo i Udruženje Građanska neposlušnost Dolovo navedeno je da su poljoprivrednici sredinom kolovoza tražili hitan sastanka s premijerkom Srbije Anom Brnabić i predstavnicima ministarstava poljoprivrede i financija, ali da još nisu dobili odogovor. Zahtjev poljoprivrednika je da im budu smanjeni porezi i doprinosi i da mogu nabavaljati jeftinije gorivo. Stručnjaci u Srbiji, međutim, istovremeno već procjenjuju da će domaća poljoprivreda zbog suše pretrpjeti štetu od najmanje pola milijarde eura.

“U posljednjih 18 godina velike suše u Srbiji su se događale gotovo svake druge godine, a najteže su bile one 2000, 2003, 2007. i 2012. godine”, podsjetio je direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković. Već je poznato da će ove godine najveću štetu pretrpjeti ratari koji proizvode samo pšenicu, suncokret i kukuruz jer je zbog suša i visoke temperature značajno smanjen urod tih poljoprivrednih kultura.     

Komentirajte prvi

New Report

Close