Rast stope slobodnih radnih mjesta u EU, evo gdje najviše

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2018. u 08:48
Foto: Thinkstock

Uz Hrvatsku, stopa slobodnih radnih mjesta ostala je na godišnjoj razini nepromijenjena i u Bugarskoj, Danskoj, Irskoj, Litvi, Luksemburgu, Portugalu i Finskoj.

Stopa slobodnih radnih mjesta u prvom je ovogodišnjem kvartalu u Europskoj uniji i eurozoni uvećana prema tromjesečju ranije i u odnosu na godinu ranije, a u Hrvatskoj je izrazitije porasla na kvartalnoj razini dok je na godišnjoj ostala nepromijenjena, pokazalo je izvješće Eurostata. 

U 28-članom EU sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prvom je tromjesečju 2018. godine uvećana na 2,2 posto, s dva posto u prethodnom tromjesečju, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. U prvom tromjesečju godine ranije iznosila je 1,9 posto. 

Istodobno, u 19-članoj eurozoni uvećana je na 2,1 posto, s dva posto u prethodnom tromjesečju i u odnosu na 1,9 posto u prvom tromjesečju 2017. godine. 

U Hrvatskoj je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla na 2,1 posto, s 1,5 posto u četvrtom tromjesečju 2017. godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine ostala je nepromijenjena, pokazalo je izvješće Eurostata objavljeno u ponedjeljak. 

Promatrano po sektorima, na razini EU-a u cjelini u sektoru industrije i graditeljstva stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je dva posto, a u uslužnom sektoru 2,4 posto. Slična je situacija i u eurozoni, gdje je u sektoru industrije i graditeljstva ona 1,9 posto, a u uslužnom sektoru također 2,4 posto.

Među zemljama članicama EU-a, čijim je usporedivim podacima EUROSTAT raspolagao, daleko najvišu stopu slobodnih radnih mjesta u prvom je ovogodišnjem kvartalu imala Češka, od 4,8 posto. Slijede Belgija, s 3,5 posto i Njemačka i Švedska, gdje je ona iznosila po 2,9 posto, te Nizozemska i Austrija, s po 2,8 posto.

Najniže stope slobodnih radnih mjesta zabilježene su u Grčkoj, od 0,7 posto, u Španjolskoj i Portugalu, od po 0,9 posto, te u Bugarskoj i Irskoj, gdje su one iznosile po 1,0 posto.

U odnosu na isto razdoblje godine ranije stopa slobodnih radnih mjesta uvećana je u 16 zemalja članica EU-a, u njih osam, uključujući Hrvatsku ostala je nepromijenjena, dok je u ostatku smanjena. 

Najviše je porasla na godišnjoj razini u Češkoj, za 1,7 postotnih bodova, a slijede Austrija, s 0,6 postotnih bodova višom stopom, dok je u Latviji, Mađarskoj, Nizozemskoj i Sloveniji uvećana za po 0,5 postotnih bodova.

Uz Hrvatsku, stopa slobodnih radnih mjesta ostala je na godišnjoj razini nepromijenjena i u Bugarskoj, Danskoj, Irskoj, Litvi, Luksemburgu, Portugalu i Finskoj.

S druge strane, ona se smanjila u Grčkoj u odnosu na isto razdoblje lani za 0,3 postotna boda, u Estoniji za 0,2 te na Malti i u Rumunjskoj, za po 0,1 postotni bod, navodi se u najnovijem Eurostatovu izvješću.

Statistički ured EU-a izdvojio je Dansku, Francusku, Italiju i Maltu u zasebnu tablicu budući da njihovi podaci "nisu striktno usporedivi".

Komentirajte prvi

New Report

Close