Raspoloženje njemačkih potrošača na najvišoj razini u šest godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2013. u 12:50
Thinkstock

Raspoloženje njemačkih potrošača poboljšalo se na pragu prosinca.

Raspoloženje njemačkih potrošača poboljšalo se na pragu prosinca, dosegnuvši najvišu razinu u šest godina, što je poduprlo procjene da će jaka potrošnja nadoknaditi slabiji izvoz i pomoći najvećem europskom gospodarstvu da ove godine zabilježi umjeren rast.

Istraživanje instituta GfK pokazalo je da je indeks raspoloženja potrošača za prosinac, koji se temelji na anketi oko 2.000 građana, porastao na 7,4 boda, u odnosu na revidirani 7,1 bod koliko je iznosio u studenom.

To je najviša vrijednost indeksa od kolovoza 2007.

"Potrošačka klima blago se poboljšava na kraju godine, kao što je i uobičajeno", rekao je u priopćenju Rolf Buerkl iz GfK-a.

"Izgledi za brže oživljavanje njemačkog gospodarstva i odluka Europske središnje banke o sniženju kamatnih stopa dodatno potiču raspoloženje potrošača na kraju godine".

Nijemci su inače tradicionalno skloni štednji ali su u posljednje vrijeme počeli pokazivati veću sklonost potrošnji budući da je tržište rada stabilno a štednja je manje atraktivna zbog niskih kamatnih stopa.

Njihova sklonost potrošnji ponovno je u studenom skočila, i to na najvišu razinu u sedam godina, potpomognuta smanjenjem ključnih kamatnih stopa u eurozoni na novu rekordno nisku razinu, istaknuo je GfK. Odnosni pokazatelj porastao je na 45,7 bodova, s 44,4 boda u listopadu. Podindeks očekivanja budućih prihoda potrošača također je skočio.

GfK je ponovio svoju prognozu da će osobna potrošnja porasti za jedan posto u ovoj godini, duplo više nego rast gospodarstva u cjelini.

Komentirajte prvi

New Report

Close