Rasplinuti indijski snovi o vodstvu u izradi mobitela

Autor: Tomislav Pili , 03. listopad 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Prije tri godine vlada pokrenula ambiciozni program ‘Proizvedeno u Indiji’.

Nepovoljan porezni sustav uz nedostatak stručne radne snage i većeg broja lokalnih dobavljača učinili su indijske ambicije o globalnom vodstvu u proizvodnji mobitela tek pustim snovima. Kada je 2014. preuzeo vođenje vlade, premijer Narendra Modi počeo je promovirati program snažnije industrijalizacije pod sloganom “Proizvedeno u Indiji”.

Nadali se i iPhoneu

Cilj programa je ojačavanje gospodarskog rasta i otvaranje milijuna novih radnih mjesta. Jedan od najzvučnijih dijelova programa proizvodnja je mobitela jer se indijske vlasti nadaju da će privući čak i proizvodnju Appleove perjanice, iPhonea. No, tri godine kasnije tek nekoliko tvrtki sklapa telefone od uvezenih komponenti, istaknuli su stručnjaci na konferenciji telekom industrije koja se prošloga tjedna održala u New Delhiju, prenosi Reuters. Za vladu to je popriličan fijasko s obzirom da je Indija drugo telekom tržište po veličini u svijetu s 1,19 milijardi korisnika.

 

1,2 milijarde

korinsika mobitela broji indijsko telekom tržište, pokazuju podaci za srpanj

Još 2015. vlada je najavila da će tajvanski Foxconn – kojem je Apple povjerio proizvodnju iPhonea – u državi Maharashtra otvoriti tvornicu koja je trebala zaposliti čak 50.000 ljudi. Međutim, Foxconn je u Indiji samo otvorio svoju podružnicu, a tvornicu više nitko ne spominje. No, možda ključni nedostatak jest nepostojanje domaćih proizvođača komponenata za pametne telefone, poput procesora, zaslona ili kamera. “Umjesto percepcije da je Indija mjesto gdje bi trebali proizvoditi mobitele, osjećamo da je to mjesto gdje treba sklapati uređaje jer je niža carina na uvezene komponente nego na gotove telefone”, izjavio je menadžer jedne kineske kompanije koji je želio ostati anoniman.

Vladin poticaj

Uz nepovoljne carine, tu je i složen porezni sustav zbog kojeg dobavljači trebaju čekati mjesecima na povrat poreza. No, mnogo veći problem je nedostatak stručne radne snage jer je malotko od stranih investitora spreman uložiti u izobrazbu zaposlenika da proizvode mobitele, ističe jedan Reutersov izvor. Osim toga, Indiji nedostaje prijenos tehnologije kako bi izgradila lanac dobavljača. Bez toga, proizvođači neće otvarati odjele za istraživanje i razvoj, ocjenjuje Neeraj Sharma, direktor indijske podružnice kineske kompanije Spreadtrum.

“Trebamo određeni poticaj vlade da počnemo proizvoditi. Bez toga se ništa neće dogoditi”, ocjenjuje Sharma. Međutim, vladini dužnosnici smatraju kako je sklapanje mobitela tek prvi korak u oživotvorenju premijerovih planova. “Mnoštvo ulagača pokazalo je interes”, istaknuo je državni tajnik za telekomunikacije Aruna Sundarajan.

Komentirajte prvi

New Report

Close