Prognoze analitičara: Rapidni ekonomski rast Kine neće se više ponoviti

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2023. u 20:00
Nisu se ispunila očekivanja da će se izvozni uspjeh preliti i na domaću potrošnju/REUTERS

Kina od pandemije covida bilježi gospodarske probleme zbog kojih dio analitičara donosi mračne prognoze o budućnosti njezine ekonomije.

U krivu su oni koji predviđaju kolaps kineskog gospodarstva, ali ta zemlja neće uspjeti ponoviti gospodarski rast koji je imala u zadnjih dvadeset godina, rekao je francuski povjesničar François Godement, stručnjak za tu azijsku zemlju.

Kina od pandemije covida, na koju je odgovorila najstrožim mjerama na svijetu, bilježi gospodarske probleme zbog kojih dio analitičara donosi mračne prognoze o budućnosti njezine ekonomije. Simbol tih poteškoća pad je nekretninskog diva Evergrandea, u gospodarstvu u kojem taj sektor nosi iznimnu važnost te je zaslužan za četvrtinu ekonomskih aktivnosti.

Godement, gost Europske pučke stranke na njihovom skupu u Splitu, gdje je u četvrtak predavao o europskoj sigurnosti u aktualnom međunarodnom okruženju, odmah je podsjetio kako je Kina golemo gospodarstvo koje ima bilijun dolara vrijedan trgovinski suficit, što je i dalje njezina velika snaga.

Naglasio je kako je tijekom ljeta bilo puno pesimističnih prognoza za Kinu. “Dio njih je opravdan jer se dogodio veliki preokret i kriza povjerenja, ali u krivu su oni koji tvrde da joj slijedi krah, kao što su bili i u prošlosti”, kaže taj Francuz koji predaje na pariškom institutu Sciences Po.

Druga strana iznimno uspješne Kine na izvoznom planu njezino je unutarnje tržište, naglašava Godement. Nisu se ispunila očekivanja da će se taj uspjeh preliti i na domaću potrošnju, a ona se nakon covida nije vratila na očekivane razine.

Kina je gradila previše infrastrukture i nekretnina, a dio stanovništva je špekulirao na tom tržištu jer su nekretnine bile unosnija investicija od mirovinskih fondova. Sada je taj balon puknuo.

Komentirajte prvi

New Report

Close