Rajoy: U prvoj godini vlada je izbjegla brodolom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2013. u 18:32
Mariano Rajoy (Epa)

Rajoy je najavio “drugu generaciju reformi” kojima će potaknuti rast malih poduzeća i zapošljavanje mladih ugovorima na određeno vrijeme uz porezne olakšice.

 Premijer Mariano Rajoy poručio je u srijedu naciji da je u prvoj godini njegova vlada izbjegla "brodolom" i smanjiila španjolski deficit te je najavio nove reforme, napose za zapošljavanje mladih i odbacio optužbe o korupciji koje su teško pogodile njega osobno i njegovu Narodnu stranku (PP).

Povijesne oštre mjere od kraja 2011., "morali smo provesti kako bismo izbjegli raspad koji nam je prijetio", rekao je Rajoy u govoru o stanju nacije. Vlada je javni dug smanjila ispod 7 posto u 2012., nakon 9,4 posto u godini 2011. kada je počela recesija, rekao je premijer koji planira uštedjeti 150 milijarda eura u tri godine. Rajoy je najavio "drugu generaciju reformi" kojima će potaknuti rast malih poduzeća i zapošljavanje mladih ugovorima na određeno vrijeme uz porezne olakšice.

S 55 posto nezaposlenih mladih od 16 do 24 godine Španjolska drži neslavno prvo mjesto u Europskoj uniji uz sveukupnu nezaposlenost od 26 posto. Prve mjere Rajoyeve vlade kao što su rezanje proračuna, povećanje PDV-a, rezanje naknade za nezaposlenost i sredstava za zdravstvo i obrazovanje izazvale su masovne prosvjede i narodni bijes. Španjolska je u prvu recesiju ušla 2008., kada se ispuhao balon na tržištu nekretnina, što je četvrto po snazi gospodarstvo EU gurnulo u krizu.

Za 2013., vlada predviđa nastavak recesije i pad BDP-a 0,5 posto, a povratak rasta 2014. Rajoy je u govoru odbacio optužbe o "sveopćoj korupciji" i rekao da je "ponosan što ustanove" procesuiraju" slučajeve korupcije.
Skandal je pogodio PP u siječnju kada je tisak pisao da se stranka financirala iz tajnih fondova. Pravosuđe je otvorilo istragu, a sam Rajoy je prema dokumentima na koje se pozvao dnevnik El Pais (lijevi centar) navodno primao od 1997. do 2008. "ukupno 25.200 eura na godinu" donacija iz privatnih tvrtki.

I dok PP odbacuje optužbe, na internetu je milijun ljudi potpisalo peticiju za Rajoyevom ostavkom. Skandalu valja pridodati optužbe za korupciju koje se odnose i na bivšeg sportaša Inakija Urdangarina, zeta kralja Juana Carlosa.

Rajoy je u srijedu najavio reforme kojima će stranke prisiliti na najveću transparentnost uz prijetnju oštrim kaznama za prekršaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close