Rajoy: U Kataloniji su jedino rješenje izvanredne mjere

Autor: Saša Paparella , 25. listopad 2017. u 22:00
Španjolski premijer Mariano Rajoy/REUTERS

Senat bi u petak španjolskim vlastima trebao odobriti micanje katalonske vlade

Izvanredne mjere u Kataloniji jedini način za izbjegavanje urušavanja gospodarstva u toj sjeveroistočnoj pokrajini i čitavoj Španjolskoj te "jedini mogući odgovor" na pokušaj katalonske vlade da proglasi samostalnu republiku, rekao je španjolski premijer Mariano Rajoy.

Tijekom sjednice parlamenta u Madridu rekao je i kako je kriza u Kataloniji spustila gospodarska očekivanja za 2018. te da poduzeća nastavljaju premještati sjedišta iz Katalonije u različite dijelove Španjolske. "Podaci o zaposlenosti mogli bi pasti te prekinuti gospodarski oporavaka. Zbog toga je cilj članka 155. ustava vratiti vladavinu zakona i suživot koji je napuknuo. Cilj je zaustaviti negativne posljedice na gospodarstvo koje je isprovocirala ova kriza", rekao je premijer Rajoy.

Senat, gornji dom španjolskog parlamenta, trebao bi u petak odobriti španjolskoj vladi preuzimanje kontrole nad katalonskim financijama, policijom, telekomunikacijama i regionalnim javnim medijima, što uključuje micanje sadašnje katalonske vlade te raspisivanje izbora. 

Dan ranije sastat će se zastupnici u katalonskom parlamentu te priopćiti svoj odgovor na uvođenje mjera. U katalonskom parlamentu većinu mjesta drže zagovornici nezavisnosti Katalonije. Katalonska ljevica, koja traži proglašenje republike Katalonije, upozorila je da će u slučaju odobrenja mjera u parlamentu, ljudi izaći na ulice u masovnim prosvjedima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close