Rajoy će pokušati sklopiti koaliciju s Građanima

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2016. u 21:59
Mariano Rajoy/Reuters

Narodna stranka osvojila 137 mjesta i jedina je ostvarila rast mandata u odnosu na prosinačke izbore.

Kraj političke krize ili još jedna Pirova pobjeda – zaključci su analitičara nakon nedjeljnih izbora u Španjolskoj. Konzervativna Narodna stranka (PP) premijera Mariana Rajoya ostvarila je daleko bolji rezultat od očekivanja osvojivši 137 mandata, 14 više nego na izborima prije šest mjeseci koji nisu iznjedrili novu vladu.

PP je ujedno jedina stranka koja je dobila više mandata. Socijalistička stranka (PSOE) osvojila je gotovo 23 posto glasova što joj je donijelo 85 mjesta, pet manje nego na prošlim izborima. Lijevi Ujedinjeni možemo (Unidos Podemos) nije zadovoljan sa 71 zastupničkim mjestom, istovjetnim brojem kao i prije. Vođa Podemosa, Pablo Iglesias, razočaran ishodom rekao je kako "to nije bio rezultat koji su očekivali no da koračaju pravim putem".

Napomenuo je kako će analizirati rezultate i vidjeti kakav je prostor za eventualno stvaranje lijeve koalicije zajedno s regionalnim strankama. Razloga za zadovoljstvo nemaju ni Građani (Ciudadanos) koji su osvojili 32 mandata, osam manje. Vođa Građana Albert Rivera rekao je kako je odmah po objavi rezultata čestitao na pobjedi premijeru Rajoyu naznačivši mogućnost sudjelovanja u koaliciji gdje bi Građani bili korektor vlasti. Građani i Narodna stranka zajedno imaju 169 zastupnika te bi im nedostajalo sedam za uspostavljanje parlamentarne većine.

Njih Narodna stranka namjerava tražiti među regionalnim strankama koje ne podržavaju odcjepljenje od Španjolske. Druga je opcija koalicija PSOE i Podemosa, ali bi trebali podršku Građana te katalonskih stranaka koje se zalažu za neovisnost. U nedjelju je do 18 sati na izbore izašlo 51,2 posto birača što je bio najmanji odziv od uvođenja demokracije 1978. godine. No u posljednja dva sata do zatvaranja birališta odaziv je dosegnuo konačnih 69,84 posto, što je identično izlasku u prosincu.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close