Rajasthan – indijska prijestolnica zelene energije i turističko žarište

Autor: Promo , 10. ožujak 2024. u 22:00
Rajasthan je vodeća indijska savezna država u proizvodnji solarne energije/PD

Površinom najveći Rajasthan učvrstio je poziciju druge najbrže rastuće indijske države.

Rajasthan, površinom najveća indijska država, postigla je impresivnu stopu rasta BDP-a od 11,04 posto, čime je osigurala svoju poziciju druge najbrže rastuće indijske države.

Ovaj gospodarski skok slijedi dinamičan pomak u posljednjih pet godina, tijekom kojih je Rajasthan evoluirao od povijesno slabije razvijene države do istaknutog igrača u industrijama kao što su rudarstvo, poljoprivredna prerada, automobilska industrija, IT/ITES, petrokemija, obnovljiva energija, tekstilna industrija i druge.

Ova savezna država, poznata kao zemlja maharadža, srednjovjekovnih utvrda, palača, tigrova i šarenih festivala, odnedavno je učvrstila svoju poziciju među ekonomski najprogresivnijim indijskim državama. Dijeli svoju granicu s pet velikih indijskih država – Punjabom, Haryanom, Uttar Pradeshom, Madhya Pradeshom i Gujaratom, i najveći je proizvođač miješanih tkanina i vune u Indiji.

Također, ima najveće rezerve mramora, pješčenjaka i granita i treća je po redu država u Indiji po ukupnoj proizvodnji minerala. Jedini je proizvođač rude cinka i olova u zemlji, te vodeći proizvođač srebra, bakra, fosforita i gipsa.

Hawa Mahal palača jedan je od simbola Indije/PD

Najveća solarna elektrana
Zahvaljujući solarnom potencijalu i više od 325 sunčanih dana u godini, Rajasthan je vodeći proizvođač obnovljive energije u Indiji. Ima najveći instalirani kapacitet solarne proizvodnje od preko 18,08 GW i među pet je vodećih indijskih država po instaliranom kapacitetu proizvodnje energije iz vjetra. Također, potpuno operativni solarni park od 2245 MW u Bhadli je ujedno i najveći na svijetu te se prostire na čak 57 kvadratnih kilometara u blizini Jodhpura.

Nadalje, državna politika obnovljive energije iz 2023. godine s pogledom u budućnost ima za cilj učvrstiti Rajasthan na poziciji lidera u obnovljivoj energiji ciljanjem na impresivnih 90 GW projekata do 2030. godine. Ovaj ambiciozni plan uključuje 65 GW u solarnoj energiji, 15 GW u vjetroelektranama i hibridnim projektima te 10 GW u hidroenergiji.

Adani Grupa također je najavila ulaganja vrijedna gotovo 8 milijardi američkih dolara u Rajasthan u sljedećih nekoliko godina kojima će se izgraditi dodatni solarni kapaciteti snage 10 GW, proširiti tvornica cementa i modernizirati zračna luka Jaipur, što će dodatno poboljšati državnu ekonomiju napredak.

11

posto je godišnja stopa rasta BDP-a indijske države Rajasthan

Industrije u nastajanju
Rajasthan ima ukupno četiri IT parka koji se nalaze u Jodhpuru, Koti, Jaipuru i Udaipuru. U tijeku je i projekt izgradnje integriranog FinTech parka koji će se prostirati na 37 hektara u Jaipuru i bit će udaljen svega 2 kilometra od međunarodne zračne luke Jodhpur.

Također, u Jaipuru se nalazi i Mahindra World City (MWCJ), najveća posebna gospodarska zona (SEZ) u sjevernoj Indiji, a u njoj je smješteno više od 80 svjetskih i domaćih tvrtki, među kojima su JCB, Perto, Ball Corporation, Mahindra & Mahindra, Infosys, Metlife, Deutsche Bank, ICICI Bank, Genpact, Infosys, Nucleus Software, Gravita India, Wipro, Yasen Lighting, Fackelmann i brojni drugi.

Istovremeno, u sektoru dizajna i proizvodnje elektroničkih sustava (ESDM), kao ključno središte razvija se grad Bhiwadi. Nalazi se 60 kilometara od međunarodne zračne luke Indira Gandhi u New Delhiju i važan je proizvođač srebra, bakra i silicija – koji su ključni inputi za ESDM proizvode.

Rajasthan je u prošloj godini posjetilo više od 182 milijuna turista/PD

Turizam kao tradicionalni sektor
Rajasthan je oduvijek bio među najpopularnijim odredištima u Indiji – a samo tijekom 2023. privukao je gotovo 182 milijuna turista, što je porast od 50% u usporedbi s godinom ranije. Može se pohvaliti raznolikom prirodom te povijesnom arhitekturom, a u ponudi ima i rezervate divljih životinja, seoski turizam, pustolovne parkove, ture luksuznim vlakovima, utvrde, kao i kulturne priredbe, festivale i sajmove.

Također, ponosi se i sa šest spomenika svjetske baštine UNESCO-a, dio je tzv. indijskog “zlatnog trokuta” te luksuzno odredište za vjenčanja. Vlasti su tijekom godina prepoznale potencijal turizma kao glavnog gospodarskog pokretača te poduzele nekoliko inicijativa za razvoj i promicanje turističkog sektora.

Uspostavljena je dobro organizirana turistička infrastruktura, koja uključuje hotele, resorte i turističke informativne centre, te snažna prometna mreža kako bi se olakšalo putovanje unutar države. Rajasthan tako ima dobro povezane ceste, željeznice i zračne luke koje osiguravaju laku dostupnost raznim turističkim destinacijama.

Dodajmo također i da su, prema indijskom Odsjeku za promicanje industrije i unutarnje trgovine (DPIIT), priljevi izravnih stranih ulaganja (FDI) u Rajasthan iznosili 2,25 milijardi američkih dolara između listopada 2019. i rujna 2023. Uz ove brojke i brojne sektore koji cvjetaju, očekuje se da će gospodarstvo Rajasthana održati brzi rast, sve više doprinoseći ukupnom indijskom gospodarstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close