Raiffeisenov MOD prelazi 
u ruke Triglav osiguranja

Autor: Ana Blašković , 23. travanj 2018. u 14:03
Indikativno je da na tržištu postoji samo jedno mirovinsko osiguravajuće društvo / PD

MOD za razliku od fondova kapitalom jamči za visinu isplate.

U sjeni brušenja zakonskih izmjena okvira mirovinskog sustava, između ostalog i na tragu kritika Europske komisije o nikad do kraja završenoj reformi, čini se da je dio igrača gubi strpljenje. Prema neslužbenim informacijama iz financijskih krugova, Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD), u vlasništvu domaće RBA banke, moglo bi uskoro promijeniti vlasnika, a kao potencijalni kupac spominje se Triglav osiguranje.

Iza tog poteza, doznajemo, ne stoje (buduće) promjene regulative već slaba profitabilnost. MOD je prošle godine imao tek 4,7 milijuna kuna neto dobiti, a od 2010. do danas vlasnicima je zaradio oko 30 milijuna kuna. Raiffeisen MOD, podsjetimo, isplaćuje mirovine članovima obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova te mirovine na temelju izravnih uplata osoba. Indikativno je, kažu naši sugovornici, da je to jedina kompanija takve vrste u Hrvatskoj. “Da je iole održiv sustav, MOD-ove bi osnivali i drugi”, kaže. Sustav je koncipiran tako je da je MOD po zakonu koncipiran kao osiguravajuće društvo i jamči za isplatu mirovina, u čemu dijelom leži problem održivosti Kad je 2007. donesen Zakon o dodatku na mirovine (između 4 i 27 posto) cilj je bio ujednačiti velike razlike u primanjima starih i novih umirovljenika (prije i nakon 1999.). Industrija je tada predlagala da dodatak imaju svi: i oni kojima se mirovina isplaćuje iz oba stupa, ali i onima samo u II. stupu te da osiguranik ima pravo povoljnijeg izbora. Vlada, na čelu s Jadrankom Kosor, prihvatila je samo pravo na izbor, sužavajući su MOD-u opseg posla, ostavljajući ograničenja. S priljevom novih umirovljenika iz drugog stupa bez dodatka (prvi veći val žena u 2019. i tri godine kasnije muškaraca), problem razlika u mirovinama dolazi u prvi plan.

 

4,7 milijuna

kuna neto dobiti imao je Raiffeisenov MOD u 2017.

“S postojećim trendom povećavanja mogućnosti isplata iz III. stupa, MOD-u se još više oduzima posao”, dodaje. Osiguravatelji su pak, stava da se Hrvatska treba ugledati na europsku praksu po kojoj su oni prirodan dio tržišta mirovinske štednje. Država bi, drže, zakonom o mirovinskom osiguranju trebala definirati i druge institucije kao nositelje dobrovoljne štednje za mirovinu i nositelje isplate kapitaliziranih mirovina što bi objasnilo interes Triglava da preuzme Raiffeisenov MOD.

Komentirajte prvi

New Report

Close