Radnici koji grade stadion bez plaće već 7 mjeseci

Autor: Tomislav Pili , 12. lipanj 2020. u 12:00
Foto: GettyImages

Katarskoj kompaniji QTC organizator nogometnog turnira zabranio je daljnji angažman, a vlada ju je i financijski kaznila.

Katarskoj građevinskoj kompaniji angažiranoj na gradnji stadiona za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. zabranjeno je daljnje sudjelovanje u projektu jer mjesecima nije radnicima isplaćivala plaću, a što je Amnesty International ocijenio još jednim primjerom nedovoljne zaštite radnika na tom projektu.

U izvješću Amnestyja koje prenosi Reuters stoji da oko stotinu radnika tvrtke Qatar Meta Coats (QMC) nije primilo plaću sedam mjeseci. Štoviše, kompanija im i dalje duguje primanja za rad na stadionu Al Bayt.

QMC također nije obnovio dozvole boravka za većinu svojih radnika, što je uvjet za rad stranaca u Kataru, dodaje ta organizacija za zaštitu ljudskih prava. Inače, radnici tvrde da su posrednicima za zapošljavanje u svojim zemljama platili između 900 i 2000 dolara da bi mogli doći u Katar graditi stadione za Mundijal.

QMC nije odgovorio na upit za komentar. Organizator nogometnog turnira ističe kako je upoznat s činjenicom da QMC duguje radnicima i da je stoga odlučio zabraniti toj kompaniji daljnji angažman. Glasnogovornik katarske vlade objavio je da QMC i financijski kažnjen.

“Država Katar ne tolerira beskrupulozni tretman radnika”, stoji u izjavi vlade. Amnesty je prozvao i svjetsku nogometnu organizaciju FIFA-u jer prijave kršenja ljudskih prava prilikom organizacije SP-a 2022. ne uzima dovoljno ozbiljno. FIFA je pak poručila kako je zabrinuta zbog neisplate plaća, ali se oštro usprotivila da se taj incident povezuje s njezinom predanošću zaštiti ljudskih prava.

Komentirajte prvi

New Report

Close