VW ulazi u važan deal s Kinezima, u planu je izgradnja šest velikih tvornica, a imaju samo jedan cilj

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2021. u 07:13
Herbert Diess, izvršni direktor Volkswagena/REUTERS

Do kraja desetljeća njemačka kompanija namjerava znatno povećati prodaju e-auta, za što su nužni novi, veći kapaciteti za izradu baterija.

Njemački automobilski div Volkswagen planira do kraja desetljeća znatno povećati prodaju električnih automobila i ući u partnerstvo s kineskom kompanijom kako bi zajedno proizvodili baterije u Europi, pokazala je nova strategija.

Predstavljajući strategiju za razdoblje do 2030., najveći europski proizvođač automobila naveo je u utorak da bi električni automobili do kraja desetljeća trebali činiti polovinu njegove prodaje. U 2020. njihov je udio u prodaji iznosio samo tri posto.

“Postavili smo si strateški cilj da postanemo svjetski lider na tržištu električnih vozila i na dobrom smo putu da ga i ostvarimo. Sada postavljamo i parametre”, rekao je izvršni direktor VW-a Herbert Diess.

Do 2030. kompanija namjerava u Europi izgraditi šest velikih tvornica baterija, odabravši za partnera kineski Gotion High-Tech za pogon u njemačkom Salzgitteru.

Na popisu je mogućih lokacija i Španjolska. Novi ciljevi objavljeni su netom uoči predstavljanja nove klimatske politike Europske unije, koja će biti predstavljena tokom dana, a prema nekim najavama uključuje de facto zabranu benzinaca od 2035. godine.

U VW-u očekuju da će im snažni rezultati pomoći da prikupe 150 milijardi eura za ulaganja u razdoblju do 2025. u područja poput proizvodnje baterija i razvoja softvera.

Kompanija je u lipnju objavila da će od 2035. više neće prodavati benzince u Europi, a naknadno namjerava obustaviti njihovu prodaju i u Kini i SAD-u, u sklopu strategije okretanja električnim vozilima.

Njemački div želi do 2025. prestići američkog Teslu i zasjesti na čelo svjetske ljestvice proizvođača električnih automobila.

Ova najava iz VW-a o partnerstvu s kineskom tvrtkom podudara se i s povećanim interesom stranaca za investicije u Kinu. Naime, izravna strana ulaganja u kinesko gospodarstvo u prvoj polovici godine iznosila su 90,96 milijardi dolara, 34% više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavilo je u srijedu kinesko ministarstvo trgovine.

Uslužni sektor privukao je najveći iznos izravnih stranih ulaganja – 483 milijarde juana (75 mlrd.$, što je 33,4% više). Značajan porast stranih ulaganja ostvaren je i u industriji visoke tehnologije – za 39,4%. Na polju ‘high tech’ usluga opseg privučenih investicija iz inozemstva povećan je za 42,7, a u visokotehnološkoj prerađivačkoj industriji za 29,2%.

Podaci kineskog ministarstva pokazuju i da je u prvom polugodištu obujam izravnih stranih ulaganja iz zemalja inicijative Pojas i put povećan za gotovo 50%, zemalja JI Azije za 50,7, a iz zemalja EU za 10,3%.

Tijekom 2020. Kina je privukla izravna strana ulaganja u iznosu od 144,4 milijarde dolara, što je 4,5% više u odnosu na 2019. godinu. Izražene u juanima, strane investicije u Kini lani su porasle za 6,2%, na nešto manje od bilijun juana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

samo turbo!

New Report

Close