Qualcomm izvojevao Pirovu pobjedu nad Appleom

Autor: Tomislav Pili , 12. prosinac 2018. u 15:16
Foto: Reuters

Sud u kineskom Fuzhou zabranio prodaju starijih modela iPhonea zbog kršenja patentnih prava.

Spor oko patenata američkog Qualcomma i Applea prenio se na najvažnije tržište za iPhone. Kako navode agencije, kineski sud zabranio je prodaju na tamošnjem tržištu starijih modela iPhonea zbog kršenja dva patentna prava Qualcomma. Parnica na kineskom sudu rezultat je Qualcommove tužbe i dio je globalnog spora te kompanije s Appleom koja uključuje desetak različitih tužbi zbog kršenja patentnih prava. Slobodno se može reći kako zabrana prodaje nije mogla doći u gorem trenutku za Apple jer nakon bojazni o slabijoj potražnji za ključnim proizvodom kompanije stvara dodatnu nesigurnost za perspektive na jednom od najvećih tržišta.

Očajnički potez

Qualcomm je u priopćenju naveo kako je sud u Fuzhou presudio da je Apple kopirao njihova dva patenta te je naložio zabranu prodaje modela iPhonea od 6S do X. Zabrana stupa na snagu odmah. Apple je pak priopćio kako trojac novih modela koji su predstavljeni u rujnu nije dio ove zabrane. Tehnološki div tvrdi kako je podnio žalbu na sudsku odluku, a do toga svi modeli iPhonea ostaju u prodaji. Inače, žalbeni proces bit će dug, ocjenjuju tamošnji pravni stručnjaci, a može doći i do Vrhovnog suda.

“Qualcommovi napori da zabrani prodaju naših proizvoda još je jedan očajnički potez kompanije čije su protuzakonite prakse istražuju regulatori širom svijeta”, stoji u Appleovom priopćenju koje prenosi Reuters. Inače, područje “šire Kine” – kako tržište Kine, Tajvana i Hong Konga definira Apple – treće je najveće tržište te kompanije koje donosi petinu od 265,6 milijardi dolara, koliko su iznosili ukupni prihodi u prošloj fiskalnoj godini. Spor između te kompanije i Qualcomma, vodećeg svjetskog dobavljača procesora za pametne telefone, novijeg je datuma.

Na pravom mjestu

Naime, Qualcomm je podnio tužbu u Kini krajem prošle godine tvrdeći da je Apple pokrao patente povezane s upravljanjem veličinom fotografija i upravljanje aplikacijama na dodirnom zaslonu. Presude suda u Fuzhou pokazale su da se Qualcomm obratio na pravo mjesto. U srpnju ove godine zabranio je uvoz određenih mikročipova tvrtke Micron Technology zbog kršenja patenata tajvanskog United Microelectronicsa.

Kineski odvjetnici specijalizirani za zaštitu intelektualnog vlasništva smatraju da je gotovo nemoguće da će prodaja iPhonea biti zaustavljena. Međutim, parnica na kineskom sudu mogla bi učiniti dodatni pritisak na Apple da nađe zajednički jezik s Qualcommom na globalnoj razini, smatra Yiqiang Li, odvjetnik u tvrtki Faegre Baker Daniels. Cijene dionica obje kompanije porasle su nakon sudske odluke, Applea za jedan posto, a Qualcomma na dva posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close