Putnici iz Južne Afrike pozitivni, ECDC uputio važan poziv svjetskoj populaciji

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2021. u 10:16
Foto: Pixabay

Nizozemska vlada u petak ujutro zabranila je sve letove iz južne Afrike.

Nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da je 61 osoba koja je u petak stigla u Amsterdam na dva leta iz Južne Afrike bila pozitivna na covid-19, a da su u subotu rano ujutro provodili daljnje testiranje kako bi vidjeli je li neka od zaraza nedavno otkrivenom varijantom koronavirusa omikronom.

Oko 600 putnika stiglo je u amsterdamsku zračnu luku Schiphol na dva KLM-ova leta u petak, a zatim su se suočili sa satima kašnjenja i testiranja zbog zabrinutosti zbog nove varijante virusa.

Nizozemsko ministarstvo zdravlja priopćilo je rano u subotu da je 61 test bio pozitivan.

“Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju u hotelu u ili blizu Schiphola”, objavile su zdravstvene vlasti u priopćenju.

“Od pozitivnih rezultata testiranja, istražujemo što je brže moguće radi li se o novoj zabrinjavajućoj varijanti koja se sada zove ‘omikron’.”

Nizozemska vlada u petak ujutro zabranila je sve letove iz južne Afrike.

Ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će putnici koji su već na putu prema Nizozemskoj morati proći testiranje i karantenu po dolasku.

Putnici na dva KLM-ova leta, iz Cape Towna i Johannesburga, rekli su da su satima čekali na pisti.

ECDC zabrinut

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pozvao je, u svjetlu pojave omikrona – nove zabrinjavajuće varijante koronavirusa, na pojačano primarno cijepljenje, primjenu booster doza prvenstveno kod starijih od 40 godina i pojačano provođenje drugih higijenskih mjera.

Prema preliminarnim podacima, na temelju trenutno dostupnih genetskih informacija o rizicima nove varijante B.1.1.529, odnosno omikrona, taj je rizik visok, objavio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u priopćenju u petak navečer.

Varijanta B.1.1.529, prvi put otkrivena u Južnoj Africi, najdivergentnija je varijanta koja je do sada otkrivena u značajnom broju tijekom pandemije, što izaziva ozbiljnu zabrinutost da bi mogla značajno smanjiti učinkovitost cjepiva i povećati rizik od ponovnih infekcija, poručio je ECDC.

Ravnateljica ECDC-a dr. Andrea Ammon rekla je: “Danas objavljujemo procjenu prijetnje nove zabrinjavajuće varijante Sars-COV-2. Još uvijek postoji znatna nesigurnost vezana uz prenosivost, učinkovitost cjepiva, rizik od ponovnih infekcija i druga svojstva ove varijante. U ovoj fazi, na temelju našeg iskustva s prethodnim varijantama, moramo biti proaktivni i provoditi mjere opreza kako bismo kupili vrijeme dok ne steknemo više saznanja. Stoga bih željela ponoviti tri ključne preporuke. Prvo, imperativ je da zatvorimo jaz u cijepljenju. Drugo, potrebno je razmotriti booster doze za sve odrasle osobe, dajući prednost osobama starijim od 40 godina. Konačno, zbog neizvjesnosti povezanih s ovom situacijom, pravodobna pojačana provedba nefarmaceutskih mjera sada je važnija nego ikad.”

Te mjere uključuju uporabu maski za lice, rad na daljinu, modifikacije u radu koje smanjuju gužvu u javnom prijevozu, osiguravanje odgovarajuće ventilacije u zatvorenim prostorima i održavanje higijenskih mjera koje se mogu odmah primijeniti te postavljanje ograničenja za broj sudionika društvenih i javnih događanja poput dočeka nove godine što će podržati napore u održavanju fizičkog distanciranja.

Ona je poručila da bi povećanje pokrivenosti cijepljenjem protiv covida-19 u svim dobnim skupinama koje ispunjavaju uvjete, ali posebno starijih osoba, ugroženih skupina i zdravstvenih radnika trebalo ostati prioritet javnozdravstvenih službi.

Pozvala je da službe javnog zdravstva identificiraju one s novom varijantom ne temelju epidemioloških veza ili povijesti putovanja u područja za koja se zna da su zahvaćena kako bi se kontroliralo ili odgodilo širenje nove varijante.

Komentirajte prvi

New Report

Close