Putin suspendirao sporazum o nuklearnom oružju

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2023. u 22:00
Vladimir Putin, ruski predsjednik u dvosatnom govoru optužio Zapad da želi uništiti Rusiju/Reuters

Gotovo godinu dana nakon što je naredio invaziju koja je pokrenula najveću konfrontaciju sa Zapadom od dubina Hladnog rata, Putin je poručio da će Rusija postići ratne ciljeve i optužio Zapad da pokušava uništiti Rusiju.

Predsjednik Vladimir Putin uputio je u utorak nuklearno upozorenje Zapadu zbog Ukrajine, suspendirajući bilateralni sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja te rekao da su novi strateški nuklearni sustavi stavljeni na borbenu pripravnost uz upozorenje da bi Moskva mogla nastaviti nuklearne pokuse ako to učini SAD.

Gotovo godinu dana nakon što je naredio invaziju koja je pokrenula najveću konfrontaciju sa Zapadom od dubina Hladnog rata, Putin je poručio da će Rusija postići ratne ciljeve i optužio Zapad da pokušava uništiti Rusiju, prenosi Reuters.

U obraćanju parlamentu Putin je rekao da će nastaviti rat u Ukrajini optuživši NATO savez na čelu sa SAD-om da raspiruje sukob u pogrešnom uvjerenju da može poraziti Moskvu u globalnom ratu, a objavio je i da obustavlja sudjelovanje u programu kontrole nuklearnog naoružanja.

Ruskoj političkoj i vojnoj eliti poručio je da će Rusija “pažljivo i dosljedno rješavati zadaće s kojima se suočava”. “U tom smislu, prisiljen sam danas objaviti da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o strateškom ofenzivnom naoružanju”, rekao je Putin istaknuvši da to “nije povlačenje iz sporazuma”.

Putin je pokušao i opravdati rat rekavši da je Rusiji bio nametnut. “Sam narod Ukrajine postao je talac kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su zapravo okupirali ovu zemlju u političkom, vojnom i ekonomskom smislu”, rekao je ruski predsjednik.

“Oni lokalni sukob namjeravaju pretvoriti u fazu globalnog sukoba. Upravo tako mi sve to shvaćamo i u skladu s tim ćemo i reagirati, jer u ovom slučaju je riječ o postojanju naše zemlje.” Optužujući Zapad za rat u Ukrajini, izjavio je da su zapadne zemlje, vođene SAD-om, tražile “neograničenu moć” u svjetskim poslovima.

“Pobijediti Rusiju, nemoguće je”, poručio je 70-godišnji šef Kremlja poručivši da Rusija nikada neće popustiti zapadnim pokušajima da podijeli svoje društvo, dodajući da većina Rusa podržava rat.

Također je rekao da Moskva prkosi pokušajima Zapada da uništi rusko gospodarstvo paketom sankcija bez presedana te da su bilijuni dolara na kocki za Zapad, ali da ruski tokovi prihoda nisu presušili.

Komentirajte prvi

New Report

Close