Putin podigao nuklearne snage na visok stupanj pripravnosti, Ukrajinci pristali na pregovore

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2022. u 14:53
FOTO: Anatoly Maltsev/Pool via REUTERS/File Photo

Predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da nuklearno oružje bude u stanje pripravnosti zbog napetosti sa Zapadom oko Ukrajine. Ukrajinska delegacija odlučila se na ukrajinsko-bjeloruskoj granici sastati s ruskom delegacijom i održati pregovore bez ranije postavljanih uvjeta, objavio je BBC, pozivajući se na ukrajinskog predsjednika

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u nedjelju da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti, opravdavajući to agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Moskve.

“Zapovijedam ministru obrane i načelniku glavnog stožera da snage za odvraćanje ruske vojske stave u borbenu pripravnost”, rekao je Putin na sastanku s vojnim čelnicima koji je prenosila i televizija.

“Razumijem” odgovorio je ministar obrane Sergej Šojgu.

Putin je odluku opravdao agresivnim izjavama čelnika NATO-a prema Rusiji i “nezakonitim” ekonomskim sankcijama koje su joj nametnute nakon invazije na Ukrajinu.

Snage za odvraćanje postrojbe su koje bi trebale obeshrabriti napad na Rusiju, uključujući i rat koji bi implicirao upotrebu nuklearnog oružja, priopćilo je ministarstvo obrane.

Opremljene su projektilima, strateškim bombarderima, podmornicama i brodovima s nuklearnim naoružanjem.

Putin je nakon početka invazije na Ukrajinu upozorio da će se oni koji Rusiju pokušaju spriječiti “suočiti s posljedicama kakve nisu vidjeli u svojoj povijesti”. Mnogi su to protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem.

Podizanje pripravnosti nuklearnim snagama je upozorenje. Ono omogućuje brže lansiranje nuklearnih projektila, ali to ne znači da postoji namjera da ih se koristi, objašnjava BBC.

Rusija ima najveću svjetsku zalihu nuklearnog naoružanja, ali također zna da ga NATO ima sasvim dovoljno da je uništi.

Cilj ove naredbe vjerojatno je pokušaj da se NATO obeshrabri u pomaganju Ukrajini i izazovu strahovi o tome koliko je Putin daleko spreman ići.

Ukrajina i Rusija dogovorili pregovore na bjeloruskoj granici

Ukrajinski i ruski dužnosnici sastat će se zbog pregovora na bjeloruskoj granici s Ukrajinom, priopćio je u nedjelju ured predsjednika Volodimira Zelenskija.

Prvi pregovori otkako je Rusija prošli tjedan pokrenula invaziju na Ukrajinu, održat će se bez preduvjeta i rezultat su telefonskog razgovora između Zelenskija i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, izvijestio je ured ukrajinskog predsjednika.

“Dogovorili smo se da će se ukrajinsko izaslanstvo sastati s ruskim na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, blizu rijeke Pripjat”, stoji u priopćenju.

Zasad nije objavljeno kad će pregovori biti.

Putinova naredba o snagama nuklearnog odvraćanja je neprihvatljiva eskalacija – SAD

Naredba ruskog predsjednika Vladimira Putina o stavljanju nuklearnih snaga u stanje pripravnosti neprihvatljiva je eskalacija, ocijenile su Sjedinjene Države i naglasile da Zapad nikad Rusiji nije prijetio.

“To znači da predsjednik Putin nastavlja s eskalacijom ovog rata na način koji je potpuno neprihvatljiv.  Moramo nastaviti sa zaustavljanjem njegovih poteza i akcija na najoštriji mogući način”, reagirala je u nedjelju američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield u intervjuu za CBS “Face the Nation”.

Sjedinjene Države optužile su Vladimira Putina da “izmišlja prijetnje koje ne postoje”.

“Rije je o opetovanoj formuli kakvu predsjednik Putin primjenjuje u ovom sukobu, izmišlja prijetnje koje ne postoje kako bi opravdao nastavak agresije”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Ni u jednom trenutku Rusiji nisu prijetili NATO ili Ukrajina (…) oduprijet ćemo se. Imamo kapaciteta za obranu”, rekla je Psaki.

Ruska objava ciljana je u svrhu “eskalacije”, rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane govoreći uz uvjet neimenovanja.

Time Putin “jasno u igru uvodi snage koje mogu, ako se dogodi pogreška u procjeni, stvari učiniti mnogo, mnogo opasnijima”, upozorio je.

Stavljanje ruskih nuklearnih snaga u stanje pripravnosti  “suvišno” je upozorenje, jer Rusiji “nikad Zapad nije prijetio”.

Na zahtjev novinara taj dužnosnik nije želio odgovoriti predviđa li SAD neki odgovor koji bi donio promjenu stajališta u pogledu američkih nuklearnih snaga.

“Vjerujemo u naše kapacitete brane i obrane naših saveznika i partnera. A to znači u domeni strateškog odvraćanja”, rekao je.

 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close