Putin ostao hladan na ekonomsku suradnju s Kimom

Autor: Tomislav Pili , 25. travanj 2019. u 21:59
Foto: Reuters

Sastanak dvojice lidera.

Iako je prema službenom protokolu jedna od tema razgovora bila i gospodarska suradnja, lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un nije dobio mnogo od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kako su i prije početka razgovora procjenjivali analitičari, Rusija ipak nije spremna prekršiti međunarodne ekonomske sankcije, a pomoć može pružiti samo kroz povećanje broja radnih dozvola za tisuće sjevernokorejskih radnika.

Ceremonijalni pozdravi

“Drago mi je vidjeti vas ovdje”, rekao je Putin Kimu na početku njegova prvog službenog posjeta Rusiji koji se održao u dalekoistočnoj luci Vladivostoku. Nakon ceremonijalnog pozdrava dvojica čelnika razgovarala su nasamo, a nakon toga uslijedili su prošireni razgovori, navodi ruska novinska agencija TASS. Nakon susreta Kim je Putinu zahvalio na “izvrsno provedenom vremenu”. “Nadam se da će se naši pregovori nastaviti na isti plodonosan i konstruktivan način“, dodao je Kim.

“Razgovarali smo o povijesti naših međudržavnih odnosa, aktualnoj situaciji i izgledima za razvoj bilateralnih veza”, rekao je Putin. “Razgovarali smo i o situaciji na Korejskom poluotoku i razmijenili stajališta o mjerama koje treba poduzeti kako bi se stvorili bolji izgledi za poboljšanje situacije”, kazao je ruski predsjednik. Prema očekivanjima analitičara, summit nije urodio nekim opipljivim rezultatima u korist Pjongjanga, osim pokazivanja “drugarstva”.

Traženje saveznika

Sjeverna Koreja traži saveznike nakon neuspjeha summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiju u veljači. Moskva i Pjongjang imaju tradicionalno dobre odnose. Washington želi da Pjongjang odustane od svog nuklearnog oružja, dok Sjeverna Koreja traži ukidanje međunarodnih sankcija koje pritišću njezino gospodarstvo. Međutim, ostvaren je slab napredak u odnosima nakon prvog susreta na vrhu Trumpa i Kima prošle godine u Singapuru, a napetosti su se nastavile.

Analitičari vjeruju da je Kim iskoristio sastanak kako bi uvjerio Putina da omoguči ostanak sjevernokorejskih radnika. Prema procjenama američke administracije, u inozemstvu radi oko 100.000 Sjevernokorejaca, od čega oko 30.000 u Rusiji. Od doznaka stranih radnika Pjongjang godišnje uprihodi više od 500 milijuna dolara, vjeruje SAD. Međutim, prema neslužbenim podacima, Rusija je tijekom 2018. otkazala gostoprimstvo za dvije trećine Sjevernokorejaca, pa radne dozvole ima još njih 11.500, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close