Putin jača ‘plinski stisak’ nad Europskom unijom?

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2022. u 22:00
Pregovori o novom plinovodu prema Kini dat će Kremlju više utjecaja/Reuters

Sporazumom bi bio pokrenut plinovod “Snaga Sibira 2”, koji bi udvostručio izvoz u Kinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je u završnoj fazi sklapanja sporazuma s kineskim kolegom Xi Jinpingom o izgradnji novog plinovoda koji bi mogao dodatno pogoršati europsku plinsku krizu i kojim bi Rusija mogla nadigrati EU u geopolitičkim i energetskim igrama, piše u utorak britanski Daily Express.

Sporazumom bi bio pokrenut plinovod “Snaga Sibira 2”, koji bi udvostručio izvoz u Kinu, transportirajući do 50 milijardi prostornih metara više prirodnog plina svake godine nego je to trenutno putem plinovoda Snaga Sibira.

To je, slučajno ili ne, količina podjednaka onoj za koju je projektiran plinovod Sjeverni tok 2, namijenjen dopremi ruskog plina u Njemačku i dalje u Europu preko Baltika.

Analitičari upozoravaju da bi novi plinovod prema Kini omogućio Rusiji dodatnu polugu utjecaja nad Europom, što bi EU ostavilo nemoćnim da zaustavi rastuću agresiju Kremlja na Ukrajinu.

Zapadni dužnosnici se brinu da bi projekt mogao imati geopolitičke implikacije za europske nacije prije nego što ozbiljno krenu s tranzicijom na obnovljive izvore energije.

Budući da će, bude li izgrađen, planirani plinovod Snaga Sibira 2 moći u Kinu dopremiti otprilike istu količinu koju bi Sjeverni tok 2 mogao transportirati u Europu, dat će Kremlju više mogućnosti utjecaja na to tko dobiva plin i po kojoj cijeni, smatraju analitičari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close