Put od 22,5 kilometara: Autobusi bez vozača kreću voziti putnike u javnom prometu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2023. u 12:26
Foto: unsplash

Vozila posjeduju senzore koji omogućuju vožnju na ranije određenim rutama s brzinom do 80 kilometara na sat.

Idući mjesec preko mosta nedaleko škotske prijestolnice Edinburga počinju voziti autonomni autobusi, a vjeruje se da je riječ o prvim takvim samovozećim vozilima u javnom prometu.

Prijevoznička tvrtka Stagecoach najavila je da će samovozeći autobusi 15. svibnja krenuti voziti 22,5 kilometara dugu rutu između Ferrytoll ‘park and ride’ stanice u Fifeu do željezničke i tramvajske postaje Edinburgh Park, preko mosta Forth Road.

Pet autobusa na jedan kat prevozit će oko 10 tisuća putnika tjedno. Vozila posjeduju senzore koji omogućuju vožnju na ranije određenim rutama s brzinom do 80 kilometara na sat. U busevima će biti i dva zaposlenika.

Sigurnosni vozač sjedit će na vozačkom mjestu kako bi nadzirao putovanje, a takozvani kapetan busa pomagat će putnicima s ukrcajem, kupnjom karata i drugim upitima.

Britanska vlada smatra da je riječ o prvoj javnoj liniji s velikim autonomnim autobusima.

Ministar prometa u škotskoj vladi Kevin Stewart to je nazvao “uzbudljivom prekretnicom” i “inovativnim i ambicioznim projektom”.

Direktorica Stagecoacha Carla Stockton-Jones izrazila je zadovoljstvo što prva autonomna flota autobusa kreće na istoku Škotske gdje je sjedište tvrtke i mjesto “iz kojeg je krenula prije 40 godina”.

Komentirajte prvi

New Report

Close