Prvi put u 7 mjeseci broj radnika u Americi pao, oporavak usporen

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2021. u 22:00
Stopa nezaposlenosti zadržala se u prosincu na 6,7%/REUTERS

Stopa nezaposlenosti zadržala se na 6,7%.

Broj zaposlenih u SAD-u u prosincu je smanjen prvi puta od travnja, pokazuju u petak objavljeni službeni podaci, ukazujući na slabljenje oporavka gospodarstva, pritisnutog daljnjim rastom broja novozaraženih i umrlih od Covida-19.

U prosincu je broj zaposlenih pao za 140 tisuća, prvi put nakon sedam mjeseci rasta, pokazalo je izvješće ministarstva rada. U studenom je prema revidiranim podacima ministarstva neto otvoreno 336 tisuća novih radnih mjesta. Prva procjena pokazivala je brojku od 245 tisuća.

Stopa nezaposlenosti zadržala se na 6,7%, a u odnosu na travanj više je nego prepolovljena. U odnosu na isti mjesec godine ranije gotovo je dvostruko veća.

“Pad broja zaposlenih odražava porast broja novozaraženih koronavirusom u posljednje vrijeme i mjera za suzbijanje pandemije”, navodi se u izvješću ministarstva.

Napominju da je pad broja zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti vezanih za slobodno vrijeme dijelom kompenziran povećanjem broja zaposlenih u stručnim i poslovnim uslugama, te u maloprodaji i graditeljstvu.

Broj zaposlenih rastao je iz mjeseca u mjesec od proljeća, kad je posao izgubiilo čak oko 22 milijuna ljudi. Od tada je na posao vraćeno tek nešto više od polovine njih.

Već u studenome brojke su ukazivale na usporavanje oporavka, budući da se stopa nezaposlenosti bila smanjila za tek 0,2 postotna boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close