Prvi put od izbijanja pandemije kineski uvoz i izvoz blago skočili. Iz SAD-a čak 11,3% više robe

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2020. u 21:59
Izvoz je u lipnju rastao skromnih 0,5, a uvoz 2,7 posto/REUTERS

Kineski višak u razmjeni sa SAD-om porastao je 5,4 posto, na 29,41 milijardu dolara.

Kineski uvoz porastao je u lipnju prvi put od rasplamsavanja epidemije koronavirusa početkom godine a blago je uvećan i izvoz, odražavajući postupni oporavak svjetske potražnje za proizvodima drugog gospodarstva svijeta.

Kineski je uvoz u lipnju porastao 2,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 16,7-postotnog pada u svibnju, pokazali su podaci carinske uprave. Izvoz je porastao skromnih 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

U svibnju je pao 3,3 posto. Analitičari su očekivali da će uvoz pasti 10, a izvoz 1,5 posto. Podaci pokazuju da je kineski uvoz željezne rude u lipnju porastao najsnažnije u godinu i pol dana, uz veći obujam isporuka i solidnu potražnju.

Uvoz nafte dosegnuo je najvišu razinu otkada je Kina počela objavljivati podatke jer su rafinerije pojačale nabavu zbog niskih cijena nafte.

Kineski uvoz iz SAD-a porasto je 11,3 posto, čime je preokrenut trend dvoznamenkastih stopa pada nakon izbijanja pandemije. Unatoč tome, kineski višak u razmjeni sa SAD-om porastao je 5,4 posto, na 29,41 milijardu dolara.

“Unatoč teškoćama koje donosi neočekivana epidemija koronavirusa, i dalje poštujemo naše obaveze i provodimo sporazum (o trgovini)”, kazao je novinarima glasnogovornik carinske uprave Liu Kuiwen

Komentirajte prvi

New Report

Close