Prve nuklearne podmornice Australiji stižu početkom 2030-ih, Peking bijesan

Autor: Ana Blašković , 14. ožujak 2023. u 22:00
Sigurnosni pakt AUKUS uključuje prvo dijeljenje američke tehnologije nuklearnog pogona od 1950-ih/Reuters

Sigurnosni pakt AUKUS želi ograničiti kinesko širenje na Indo-Pacifiku.

SAD, Australija i Velika Britanija predstavile su konkretne pojedinosti prodaje podmornica na nuklearni pogon Australiji u sklopu strateškog partnerstva čiji je cilj zauzdati kineske ambicije na Indo-Pacifiku.

SAD će prodati Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia, koje gradi General Dynamics, početkom 2030-ih s opcijom kupnje još dvije u slučaju potrebe. Sporazum su pozdravili azijski saveznici, no razljutio je Peking, piše Reuters.

Kulminacija projekta u nekoliko faza bit će izgradnja nove klase podmornice SSN AUKUS, “trilateralno razvijenog” plovila temeljenog na britanskom dizajnu nove generacije koja će se graditi u Velikoj Britaniji i Australiji na bazi “vrhunske” američke tehnologije.

Američki predsjednik Joe Biden, australski premijer Anthony Albanese i šef britanske Vlade Rishi Sunak/Reuters

Sigurnosni i obrambeni plan
Britanija će prvu podmornicu tog tipa uključiti u svoju flotu u ranim 2040-im. Gradit će ih BAE Systems i Rolls Royce. Na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Diegu, američki predsjednik Joe Biden u pratnji australskog premijera Anthonyja Albanesea i britanskog šefa Vlade Rishija Sunaka, nazvao je sporazum u okviru partnerstva AUKUS 2021. dijelom zajedničke predanosti slobodnoj i otvorenoj indo-pacifičkoj regiji s dva “najpostojanija i najsposobnija saveznika”. Sigurnosni pakt AUKUS uključuje prvo dijeljenje američke tehnologije nuklearnog pogona od 1950-ih kada je to Washington učinio s Velikom Britanijom.

“Sporazum predstavlja najveće pojedinačno ulaganje u australsku obrambenu sposobnost u našoj povijesti, jačanje australske nacionalne sigurnosti i stabilnosti u našoj regiji”, rekao je Albanese. Australija će platiti 245 milijardi dolara za podmornice do 2055. godine.

Braneći izdatak za australske porezne obveznike, premijer Albanese rekao je da je to “gospodarski plan, a ne samo obrambeni i sigurnosni”.

Poručio je da će pakt donijeti šest milijardi australskih dolara ulaganja u industrijske kapacitete u iduće četiri godine te stvoriti oko 20.000 izravnih radnih mjesta u naredna tri desetljeća pri čemu će financiranje iznositi oko 0,15 posto BDP-a godišnje.

Američki predsjednik Joe Biden naglasio je da će podmornice imati nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružanje. “Ti brodovi na sebi neće imati nuklearno oružje bilo koje vrste”, prenosi njegove riječi Reuters. Dok Japan i Tajvan pozdravljaju pakt, Peking ga osuđuje kao nezakonit akt širenja nuklearnog oružja.

245

milijardi dolara stajat će nabava podmornica Australiju do 2055.

Utrka u naoružanju
Plan “predstavlja ozbiljne rizike od širenja nuklearnog naoružanja, potkopava međunarodni sustav neširenja, potiče utrku u naoružanju te šteti miru i stabilnosti”, objavila je stalna misija Kine pri UN-u.

Na pitanje novinara brine li se da će Kina sporazum shvatiti kao agresiju, Biden je rekao “ne”. Dodao je da očekuje da će uskoro razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, no nije želio reći kada. Prema sporazumu, američke i britanske podmornice bit će već od 2027. bit će raspoređene u zapadnoj Australiji u svrhu odvraćanja te da pomognu u obuci australskih posada.

Komentirajte prvi

New Report

Close