Prva predsjednica u povijesti Disneyja ograničava autonomiju šefa Chapeka

Autor: Tomislav Pili , 06. prosinac 2021. u 22:00
Susan Arnold prvi je put ušla u 2007. u upravni odbor Disneyja 2007./HEIDI GUTMAN/DISNEY

Susan Arnold vodit će upravni odbor diva zabavne industrije naslijedivši Boba Igera.

Kompanija Walt Disney imenovala je prvu predsjednicu upravnog odbora u gotovo stogodišnjoj povijesti tog diva zabavne industrije. Kako su priopćili iz kompanije, Susan Arnold, nekadašnja članica upravnog odbora prije 14 godina, naslijedit će Boba Igera na toj poziciji na kraju ove godine.

Podsjetimo, Bob Iger nakon 15 godina vođenja Disneyja otišao je s pozicije glavnog izvršnog direktora prošle godine, a na njegovo mjesto došao je Bob Chapek. Iger će tako početkom iduće godine u potpunosti napustiti kompaniju.

Stoljetno nasljedstvo
“Na novoj poziciji predsjednice upravnog odbora radujem se što ću nastaviti služiti dugoročnim interesima Disneyjevih dioničara i blisko surađivati s izvršnim direktorom Bobom Chapekom u njegovoj izgradnji stoljetnog nasljedstva kompanije u kreativnoj izvrsnosti i inovacijama”, naglasila je Arnold u priopćenju.

Arnold ima dugogodišnje menadžersko iskustvo u velikim američkim kompanijama. Posljednjih osam godina provela je na direktorskoj poziciji u globalnoj investicijskoj kompaniji Carlyle, a prije toga je bila predsjednica globalnog poslovanja u Procter & Gambleu od 2007. do 2009. te ujedno članica upravnog odbora u McDonald’su od 2008. do 2016. godine.

“Susan je nevjerojatno pouzdana čelnica čije su veliko iskustvo, nepobitni integritet i stručna prosudba bili vrlo vrijedni kompaniji kad se prvi put pridružila upravnom odboru 2007. godine”, izjavio je Bob Iger.

Njezino imenovanje valja promatrati i u kontekstu rastućeg trenda među velikim kompanijama koje odustaju od menadžerske strukture gdje je pozicija glavnog izvršnog direktora i predsjednika upravnog odbora spojena u jednoj osobi.

Analitičari pojašnjavaju da je to rezultat pritiska stručnjaka za korporativno upravljanje i dioničara te – u nekim slučajevima – regulatora. Primjerice, Bob Iger bio je predsjednik upravnog odbora od 2012. godine.

Odlazak Boba Igera – koji je na menadžerskim pozicijama u kompaniji od 1996. – označit će i kraj jedne ere u Disneyju. U njegovom mandatu kompanija je napravila niz akvizicija, uključujući preuzimanje studija za animirane filmove Pixar te Marvela, Lucasfilma i 21st Century Foxa.

Disney je 2016. otvorio i prvi zabavni park u kontinentalnom dijelu Kine. Njegov nasljednik Bob Chapek uglavnom se fokusira na razvoj streaming poslovanja, pokušavajući kapitalizirati popularnost Marvela i franšize Star Wars koju je Iger kupio.

Pad od 22 posto
Međutim, vrijednost Disneyjevih dionica na burzi potonula je tijekom ove godine za 22 posto jer rast streaming poslovanja nije u skladu s očekivanjima, a pandemija koronavirusa koja ne slabi uteg je za normalizaciju poslovanja kino-dvorana.

Dio analitičara smatra kako imenovanje Susan Arnold sugerira kako Chapek neće imati istu razinu autonomije u odlukama kao što je imao Iger i prijašnji šefovi Disneyja.

Inače, uloga predsjednika upravnog odbora u toj kompaniji imala je različite oblike tijekom godina. Prvi predsjednik bio je osnivač Walt Disney, a nakon njegove smrti tu je poziciju preuzeo brat Roy. No, dioničari kompanije godinama su tražili da se tu pozicija drži osoba koja nije ujedno i glavni izvršni direktor.

Tako je 2004. predsjednikom imenovan nekadašnji senator George Mitchell nakon što većina dioničara nije htjela podržati izvršnog direktora Micheala Eisnera.

Nakon Mitchellova odlaska, kormilo kompanije preuzeo je Bob Iger, ali je predsjednikom imenovan John Pepper, bivši prvi čovjek Procter & Gamblea. Kritike zbog spajanja tih dviju pozicija čule su se opet 2012. kada je Iger preuzeo i Pepperovu dužnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close