Pruga do Budimpešte na ključnom pravcu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. studeni 2016. u 22:00
Prvi željeznički projekt koji u Europi grade Kinezi/PIXSELL

Izgradnjom trase od Beograda Srbija ima priliku postati prometno čvorište regije.

Izgradnjom pruge Beograd-Budimpešta Srbija će postati tranzitno čvorište regije i dio novog koridora koji povezuje Aziju i Europu, tzv. Novog puta svile, što zemlji otvara mogućost za veći transport robe, izgradnju novih logističkih centara i privlačenje investicija, kaže državni sekretar u srpskom Ministarstvu prometa Miodrag Poledica.

"Pruga Beograd-Budimpešta je prva za brzine do 200 km/h i na željezničkom je koridoru Xb, koji je najvažniji ne samo za Srbiju, već i ovaj dio Europe, kao dio buduće osnovne Transeuropske transportne mreže (TEN-T)", rekao je Poledica za Magazin Biznis. To je i prvi projekt izgradnje željeznice koji u Europi provode kineski izvođači, što ima dodatni značaj za afirmaciju Srbije kao važnog partnera Kine.

Summit premijera Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe u Rigi bio je odličan za Srbiju jer su potpisani ugovori za tri projekta od 734 milijuna eura. Osim za prugu Beograd-Budimpešta ugovorena je gradnja autoceste Surčin – Obrenovac i  Sektora B obilaznice oko Beograda. Ugovor s konzorcijem kompanija China Railway International i China Communications Construction Company za prvu fazu projekta Beograd – Budimpešta vrijedi 319 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close