Protiv srbijanskog tajkuna i financijska istraga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. prosinac 2012. u 18:32
Miroslav Mišković, EPA/SASA MARICIC

Uz kazneni postupak ide i financijska istraga zbog malverzacija u privatizacijama cestovnih poduzeća.

Srbijansko državno odvjetništvo za organizirani kriminal potvrdilo je u srijedu da će protiv srbijanskog tajkuka Miroslava Miškovića, njegova sina Marka i skupine koja je zajedno s njima uhićena tijekom jutra u Beogradu i Nišu, uz kazneni postupak pokrenuti i financijsku istragu zbog malverzacija u privatizacijama cestovnih poduzeća.

Srbijanska kriminalistička policija uhitila je u srijedu ujutro jednog od najbogatijih Srba i vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, njegova sina Marka i još osam osoba koje se dovode u svezu s nezakonitim poslovima poslovima u privatizaciji poduzeća za ceste, a određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati i započela su saslušanja.

"Pokušat ćemo provesti ozbiljnu financijsku istragu i utvrditi, prije svega, posjeduje li itko od osumnjičenih imovinu proisteklu iz kaznenog djela", rekao je u Beogradu državni odvjetnik za organizirani zločin Miljko Radisavljević srbijanskim medijima.

On je je istaknuo kako je Uprava kriminalističke policije u relativno kratkom roku prikupila obilje dokumenata i materijala, koji će državnom odvjetništvu pomoći u daljnjem vođenju kaznenog postupka.

"Nadam se da ćemo moći dokazati osnovnu tezu da se iza posla s (privatizacijom) cestovnih poduzeća krije brutalno izvlačenje novca i kapitala i stjecanje nezakonite imovinske koristi osoba koje su uključene u postupak privatizacije i rad u tim poduzećuma", rekao je srbijanski državni odvjetnik za organizirani kriminal Miljko Radosavljević.

Akcija uhićenja jednog od vodećih poduzetnika u Srbiji, kako tvrde pojedini beogradski mediji, protekla je uz incident jer je Miroslav Mišković, navodno, zaprijetio vicepremijeru Srbije Aleksandru Vučiću da "neće dočekati večerašnju emisiju" na Radio-televiziji Srbije.

Ranije je najavljeno da će Vučić biti gost televizijske emisije u 21 sat, a prema tvrdnjama policijskih izvora, Vučiću je nakon toga pojačano osobno osiguranje.

Odvjetnički ured koji zastupa Miškovićev "Delta holding" reagirao je tvrdnjom da je riječ o medijskoj manipulaciji.

"Istina je da je Miroslav (Mišković) rekao da ‘Aleksandar (Vučić) ne može večeras doći na RTS, ako me prethodno ne uhiti’”, priopćio je odvjetnički tim "Delta holdinga".

Miroslav i Marko Mišković proteklih su dana saslušavani na policji u svojstvu građana, a policija je u subotu spriječila Marka Miškovića da privatnim zrakoplovom napusti zemlju i otputuje u London, te mu oduzela putovnicu. Miroslava Miškovića policija je posljednji put saslušala u ponedjeljak.

Osim Miškovića, kako izvjećuje RTS, uhićeni su i Milo Đurašković, vlasnik "Nibens grupe", "Šer korporacije" i Preduzeća za puteve Niš (PZP), te bivše ravnatelji direktore PZP Milutin Gašević i Zoran Mihailović, ravnatelj "Šer korporacije" Risto Ristić, predsjednik skupštine dioničara PZP Niš Dejan Jevtić, dioničar PZP Niš Zoran Kaitović, ravnatelj "Delta brokera" Predrag Filipović, procjenitelj tvrtke "Konzit" Rašo Zdravka i još nekoliko osoba koje se dovode u svezu s milijunskim zlouporabama.

"Nibens grupa" nastala je privatizacijom nekoliko poduzeća, a srbijanski su mediji godinama nagađali da iza svega stoji Miroslav Mišković. Njegov sin Marko, vlasnik tvrtke "Mera investment found", prema neslužbenim informacijama, policiji i državnom odvjetništvu govorio je o transakcijama i putanjama novca između Delta holdinga i Nibens grupe,

Miroslav Mišković vlasnik je "Delta holdinga", poslovnog sustava koji je do prošle godine zapošljavao 25.000 ljudi i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a danas ima 7.700 zaposlenih i jedna je od pet najvećih tvrtki u Srbiji.

Početkom 2011. godine Mišković je belgijskoj tvrtki "Delhaize" prodao trgovački lanac "Delta Maxi" za 932,5 milijuna eura.

Mišković je nedavno dospio u središte pozornosti medija i javnosti nakon što je u drugoj polovici studenoga potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, najavljujući jednu u nizu akcija protiv korupcije, priopćio da su započele predistražne radnje o poslovanju poduzeća vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića.

Mišković je svoj poslovni imperiji i veliko bogatstvo počeo stjecati koristeći povlašten položaj koji je imao zahvaljujući vezama s režimom Slobodana Miloševića.

Komentirajte prvi

New Report

Close