Prosvjedi u Izraelu, u vladu i porezni prevarant?

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2023. u 22:00
Ne izađemo li na ulice, izgubit ćemo demokraciju, rekla je jedna od prosvjednica/Reuters

Netanyahuov novi desničarski kabinet položio je prisegu prošlog tjedna, a nekoliko ministarskih mjesta dodijeljeno je ultranacionalistima.

Nekoliko tisuća ljudi u subotu navečer izašlo je na ulice Tel Aviva prosvjedujući protiv nove vlade premijera Benjamina Netanyahua koja okuplja ekstremne desničare i vjerske stranke.

“Izašli smo prosvjedovati i jasno reći: Naša zemlja ne može biti uništena! Nastavit ćemo se boriti za našu demokraciju”, napisao je na Twitteru čelnik izraelske Laburističke stranke Merav Michaeli.

Netanyahuov novi desničarski kabinet položio je prisegu prošlog tjedna, a nekoliko ministarskih mjesta dodijeljeno je ultranacionalistima. Vlada planira sveobuhvatne reforme, od širenja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali do slabljenja moći pravosuđa.

Dramatične reforme novog ministra pravosuđa Yariva Levina koje se tiču sudstva bile su glavne brige prosvjednika. Levin želi omogućiti većini u parlamentu da može poništiti odluke Vrhovnog suda. Levin također želi promijeniti sastav tijela koje imenuje suce.

”Ne izađemo li na ulice, izgubit ćemo demokraciju”, rekla je jedna od prosvjednica Hewi Boem dodajući da je nova vlast kriminalna i korumpirana.

Među izmijenjenim zakonima našao se i onaj koji je omogućio čelniku ultraortodoksne stranke Shas Aryeha Deriju da postane ministar unutarnjih poslova unatoč osudi za porezne prekršaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close