Proruski pobjednik izazvao pad vlade

Autor: Tomislav Pili , 14. studeni 2016. u 21:59
Pobjednik predsjedničkih izbora Rumen Radev/REUTERS

Manjinska vlada je pala nakon poraza kandidatkinje desnog centra od kandidata socijalista sklonog okretanju Rusiji.

Bugarski premijer Bojko Borisov poslao je parlamentu ostavku svoje manjinske vlade, priopćio je u ponedjeljak vladin ured za odnose s javnošću.

Borisov je najavio u nedjelju da će podnijeti ostavku nakon što je predsjednička kandidatkinja njegove stranke desnog centra GERB  Cecka Cačeva izgubila na izborima. "Sutra ili prekosutra, prvog radnog dana parlamenta, podnijet ću ostavku", rekao je u novinarima novinarima šef vlade koji je na vlasti od listopada 2014. "U pismu zastupnicima premijer je rekao da će vlada nastaviti obavljati svoje dužnosti do sastavljanja nove vlade", stoji u priopćenju.

Pad vlade Bojka Borisova mogao bi rezultirati mjesecima političke nesigurnosti i prijevremenim izborima u proljeće iduće godine. Na bugarskim predsjedničkim izborima u nedjelju pobijedio je Rumen Radev, kandidat oporbenih socijalista sklon Rusiji, s 59,35 posto glasova, pokazali su neslužbeni rezultati izbornog povjerenstva, koji još uvijek nisu konačni. Cecka Cačeva osvojila je 36,17 posto glasova, priopćilo je izborno povjerenstvo na temelju prebrojanih 99,33 posto glasova.

Prema mišljenju političkih analitičara, pobjeda Radeva – bivšeg zapovjednika ratnog zrakoplovstva – rezultat je nezadovoljstva bugarskih birača s napretkom u borbi protiv korupcije te razočaranjem članstvom u Europskoj uniji. Podsjetimo, iako je već devet godina članica EU i ostvaruje ekonomski rast iznad tri posto, Bugarska je i dalje najsiromašnija članica u kojoj prosječna plaća ne prelazi 470 eura. Rumen Radev je u kampanji naglašavao kako Bugarska treba biti pragmatična u balansiranju između zahtjeva EU i NATO-a dok traži načine kako profitirati od odnosa sa Rusijom. Iako je većina političke moći u rukama vlade, predsjednik u Bugarskoj može utjecati na donošenje zakona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close