Propali pregovori s Fincima, pribojski FAP još bez kupca

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2015. u 22:01
Zaposleni u FAP- vrijeme najviše provode na godišnjem odmoru, Foto: PD

Finska kompanija Sisu Auto neće proizvoditi kamione u srpskoj tvornici.

Od zvučnih najava o dolasku finskog Sisu Auta u pribojski FAP neće biti ništa i traži se novi potencijalni partner, a kao jedna od mogućnosti pojavljuje se i Tatra Truck.

“Ne bih rekao da su razgovori s Fincima prekinuti. Naš stav je bio da se oni proglase neuspješnim. Ostalo je još da vlada donese zaključak s takvim ili nekim drugim stavom”, objašnjava direktor FAP-a Zoran Zaković, za Radio Slobodnu Europu.

Pravna ograničenja

Vlada Srbije i finska kompanija su još u svibnju prošle godine u Priboju potpisali Memorandum o saradnji, kojim je bilo predviđeno da ta kompanija preuzme dio imovine FAP-a da bi se pokrenula proizvodnja novih kamiona i dijelova za kamione. Premijer Aleksandar Vučić je tada u FAP-u najavio da će najmanje 600 radnika dobiti posao u tri navrata, a da će prvih 200 početi s radom već u rujnu prošle godine.

 

600 radnika

trebalo je dobiti posao da je FAP preuzeo Sisu Auto

“Ovo je velika stvar za Srbiju, pokazali smo da smo za jedno poduzeće koje je u restrukturiranju uspjeli pronaći važnog, velikog, izvanrednog strateškog partnera. Ja mislim da je to velika stvar za cijelu našu zemlju”, rekao je tada Vučić.

Na raspisani natječaj, nakon svih navedenih obećanja, finski Sisu je ispunio sve početne uvjete za stjecanje većinskog vlasništva, ali ugovor o strateškom partnerstvu nije potpisan. “Finska kompanija Sisu Auto bila je zainteresirana, međutim, kroz pregovarački postupak naišli smo na pravna ograničenja kada je riječ o pravnom okviru Republike Srbije gdje taj model Nacrta ugovora ponuđač nije mogao prihvatiti”, kaže direktor Zaković. U međuvremenu, pribojsku tvornicu je posjetila delegacija češke kompanije Tatra Truck, koja je zainteresirana za suradnju s FAP-om i sa kojom se, kako kažu u FAP-u, vode pregovori. Inače, FAP je među 17 kompanija od strateškog značaja za Srbiju što ga štiti od prisilne naplate do svibnja sljedeće godine.

Možda dođu Kinezi

Srpski predsjednik Nikolić nedavno se u Kini sastao s predsjednikom Shaanxi Automobile Groupa Yuan Hongmingom i rekao kako očekuje da će ta kineska kompanija naći interes za zajedničku proizvodnju u Srbiji.

Yuan Hongmingom je odgovorio da kineska kompanija razmatra mogućnost ulaganja u Srbiju i da će posebnu pozornost posvetiti upravo FAP-u i Zastava kamionima.

U FAP-u je sve manje proizvodnje, a 750 zaposlenih, koliko ih trenutno ima na spisku, najviše vremena provode na plaćenom godišnjem odmoru jer posla nema.

Komentirajte prvi

New Report

Close