Promjene u turskoj središnjoj banci signal tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2023. u 22:00
Foto: DPA/PIXSELL

Erkan, bivša bankarka s Wall Streeta, u dva mjeseca na čelu središnje banke Turske više je nego udvostručila kamatne stope.

Dan nakon što je guvernerka turske središnje banke Hafize Gaye Erkan priznala da se tamošnje gospodarstvo pregrijava i da će inflacija ove godine dosegnuti gotovo 60 posto, predsjednik Tayyip Erdogan imenovao je tri nova zamjenika guvernera.

Signal je to tržištu da Turska s neortodoksnog pristupa naposljetku okreće prema ‘mainstream’ monetarnoj politici. Nakon osvajanja izbora u svibnju Erdogan je najavio promjenu ekonomske politike.

Ona je u godinama visoke inflacija uključivala niske kamatne stope i predizborni skok potrošnje koja je poslužila kao dodatno gorivo inflaciji izvan kontrole, ali i dovela do iscrpljivanja deviznih rezervi i prijetnju krize bilance plaćanja.

Erkan, bivša bankarka s Wall Streeta, u dva mjeseca na čelu središnje banke Turske više je nego udvostručila kamatne stope. Novi ministar financija Mehmet Şimşek, bivši strateg obveznica Merrill Lyncha, također je dopustio naglu deprecijaciju lire u odnosu na dolar odustajanjem od skupe obrane vrijednosti valute.

Također, Vlada je povećala poreze kako bi ohladila potrošnju i posljedično ponovno napunila državnu blagajnu.

Promjene u turskom odboru za monetarnu politiku s nestrpljenjem su iščekivali ulagači, koji kažu da su optimistični s najnovijim potezom, ali su zabrinuti zbog izostanka imenovanja na nižim razinama u središnjoj banci, piše FT.

Komentirajte prvi

New Report

Close