Promet u njemačkoj maloprodaji naglo pao u srpnju, više od 5 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2021. u 22:00
Zbog rasta broja zaraženih postrožene su mjere što je utjecalo na trgovinu/REUTERS

U srpnju je tako promet u maloprodaji realno smanjen 5,1 posto u odnosu na mjesec ranije kada je prema revidiranim podacima porastao 4,5 posto.

Promet u njemačkoj maloprodaji naglo je pao u srpnju pod utjecajem opetovanog rasta broja zaraženih koronavirusom, koji je vladu prisilio da ponovo postroži mjere suzbijanja zaraze, izvijestio je u srijedu statistički ured.

U srpnju je tako promet u maloprodaji realno smanjen 5,1 posto u odnosu na mjesec ranije kada je prema revidiranim podacima porastao 4,5 posto, pokazali su podaci Destatisa.

U lipnju zaraza je usporila i mjere njezina suzbijanja ublažene su u mnogim dijelovima Njemačke, ali srpanj je ponovo donio rast broja zaraženih i strože mjere, što je utjecalo na šoping, napominju u statističkom uredu.

U usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem promet od trgovine na malo realno je smanjen za 0,3 posto, dodaju. Promatrano u odnosu na veljaču 2020., netom prije izbijanja koronavirusne krize, promet u maloprodaji u plusu je pak za 3,8 posto.

Njemačko gospodarstvo vratilo se rastu u drugom tromjesečju, no on je bio slabiji nego u ostalim zemljama eurozone budući da su uska grla u lancima nabave zakočila industrijsku proizvodnju.

Kompanije su suzdržanije u prognozama poslovanja u idućim mjesecima zbog problema s opskrbom sirovinama i intermedijarnim proizvodima, ali i porasta broja novozaraženih delta varijantom koronavirusa.

Analitičar Bankhausa Lampe Alexander Krüger smatra da će se maloprodaja oporaviti u narednim mjesecima, ističući da je stanje na tržištu rada dobro i da sve više kompanija gasi programe skraćenog radnog vremena, koje vlada prati subvencioniranjem plaća.

Međutim, potrošnja kućanstava gospodarstvu mogla bi u trećem tromjesečju biti slabija.

Komentirajte prvi

New Report

Close